Semenya is indul Rióban

Fotó: Getty Images / Warren Little

-

Caster Semenya világbajnok középtávfutó a legismertebb sportoló a dél-afrikaiak 137 fős riói olimpiai csapatában.


A 2012-es londoni olimpián ezüstérmes középtávfutó csak fő számában, 800 méteren indul, annak ellenére, hogy korábban a 400-as szereplést is tervezte. Semenya londoni második helye óta rengeteget volt sérült, s nem sikerült igazán kiugró eredményt elérnie. Rióba mégis a szám egyik legnagyobb esélyeseként utazhat, mivel 1:56.64 perccel ő az idei világranglista-vezető.


A dél-afrikai olimpiai csapatban 39 atléta kapott helyett, és Semenya mellett a férfi 400 méter világbajnokától, Wayde van Niekerktől várnak sokat. A 23 éves sprinter tavaly minden idők egyik legszínvonalasabb 400-as döntőjében győzött 43.48 másodperces kontinensrekorddal, megelőzve a pekingi olimpia bajnokát, az amerikai LaShawn Merrittet (43.65 mp) és a londoni aranyérmes grenadai Kirani Jamest (43.78 mp).

Nem csupán atlétikában, hanem úszásban is aranyesélyes sportolókat küld Rióba Dél-Afrika: pillangóúszásban Chad le Clostól, mellúszásban Cameron van der Burgh-tól várnak jó eredményt.

Az olimpiai bizottság azt is bejelentette, hogy az aranyérmeseket 500 ezer dél-afrikai randdal (kb. 9,9 millió forint), az ezüstérmeseket 250 ezer randdal (kb. 4,9 millió forint), a bronzérmeseket 100 ezer randdal (kb. 2 millió forint) jutalmazzák.