Sem Obama, sem Putyin nem változtat szíriai taktikáján

Forrás: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

-

Saját politikáját védte mindkét politikus a vasárnap adott interjúikban.


Az amerikai elnök vasárnap este nyilatkozott a CBS televízió 60 Minutes című műsorában. A Steve Krofttal folytatott, olykor feszült hangulatú beszélgetésben leszögezte, hogy alapvetően egy fő cél vezérli: el akarja kerülni, hogy az Egyesült Államok katonailag erősen elkötelezze magát egy olyan konfliktusban, amelyben megítélése szerint az amerikai haderő nem kínálhat életképes, hosszú távú megoldást.


Készek vagyunk arra, hogy mind diplomáciai munkát végezzünk, mind pedig támogassuk – ahol tudjuk – a mérsékelt ellenzéket, ami segíthet meggyőzni az oroszokat és az irániakat arról, hogy gyakoroljanak nyomást Aszadra. De amit nem fogunk megtenni, az az, hogy ismét belevetjük magunkat egy hadjáratba, ezúttal Szíriában.

Az amerikai kormány a múlt héten jelentette be: felhagy azzal a tervvel, hogy új szíriai felkelőket képez ki az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcra, és ehelyett inkább olyan, már létező egységeknek nyújt közvetlen támogatást, amelyeknek a Pentagon szerint jobb esélyük van a dzsihadisták elleni sikerre.


Obama az interjúban kijelentette, hogy a mérsékelt gerillák kiképzésével kapcsolatban – amit egyébként vezető munkatársai, köztük Hillary Clinton volt külügyminiszter még a konfliktus elején javasoltak neki – már azelőtt komoly kételyei voltak, hogy az megkezdődött volna. Indoklása szerint tavaly mégis azért döntött emellett, mert abból a megfontolásból indult ki, hogy a szíriai helyzet további romlásának megakadályozása érdekében ki kell próbálni „különböző dolgokat”.

Az amerikai elnök szerint nehéz, ha nem lehetetlen feladatnak bizonyult a mérsékelt szíriai felkelőket az Iszlám Állam elleni harcra összpontosítani, amikor ők Aszadot és hadseregét nagyobb fenyegetésnek látják. Obama úgy vélekedett, hogy az Iszlám Államot legyőzni csak a síita kormány által szorongatott szunniták mozgósításával lehet, ami viszont mindeddig kudarcot vallott.


Sosem tápláltunk olyan illúziót, hogy katonailag mi magunk meg tudjuk oldani a problémát Szíriában

– jelentette ki Barack Obama.

Elutasította azokat az állításokat, amelyek szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök színre lépése a konfliktusban az amerikai gyengeség jele lenne. Obama szerint Moszkva inkább az egyetlen térségbeli szövetségesét igyekszik megmenteni az összeomlástól. Az elnök hangoztatta, hogy az Egyesült Államoknak már azt megelőzően „meglehetősen jó” hírszerzési adatai voltak Oroszország szíriai beavatkozási szándékáról, hogy New Yorkban az ENSZ-ben találkozott Putyinnal.

Barack Obama úgy vélekedett, „az, hogy úgy érezték, ezt meg kellett tenniük, nem az erő jele, hanem azé, hogy nem működött a stratégiájuk”.


Putyin védi hadseregét

Vlagyimir Putyin orosz elnök az állami TV Moscow-nak adott interjút vasárnap, amelyben kiállt az orosz hadsereg szíriai műveletei mellett, amely arra törekszik, hogy „stabilizálja a legitim hatalmat”, utalva Bassád el-Aszad szíriai elnökre – írta a BBC. Putyin azt is mondta, a céljuk az is, hogy „megteremtsék a politikai kompromisszum feltételeit” Szíriában.


Továbbra is tagadja viszont azokat a vádakat, hogy hadseregének bombázásai inkább sújtanák a mérsékelt ellenzéket, mint az Iszlám Államot. Ennek ellenére a szír kormány vasárnap arról számolt be, hogy olyan területeken törtek előre, ahol az ellenzéki erőkkel csaptak össze, így Ildibnél, Hamánál és Latakiánál.

Az orosz hadsereg vasárnap azt közölte, aznap 60 műveletet hajtott végre és az Iszlám Állam volt a fő célpontja.