Sem Bottas, sem Wolff, sem a Manor nem rajtolt el Melbourne-ben

Fotó: Getty Images / Mark Thompson

-

A finn hátsérülése után a brit pilótanő nem kapott engedélyt.


Tizenöt autó rajtolt el végül az Ausztrál Nagydíjon, miután tegnapi hátfájdalmai után nem vállalta a futamot a Williams finn pilótája, Valtteri Bottas – a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) sem adott engedélyt neki. Felmerült, hogy az időmérőn hatodik időt autózó pilóta helyett a csapat tesztpilótája, Susie Wolff ugrik be – ő lehetett volna a kétezres évek első női pilótája.


Valtterit megvizsgálta az FIA orvosi csapata, és a tesztek után az FIA Orvosi Bizottsága kijelentette, hogy Valtteri nem tud részt venni a délutáni futamon. A csapat tiszteletben tartja az FIA döntését, és a Maláj Nagydíjig nem ülteti autóba a finn versenyzőt annak érdekében, hogy megkapja a szükséges kezelést, és teljesen felépüljön

– írta közleményében a Williams a GP-live.hu szerint. Az FIA azért nem adta meg neki a versenyengedélyt, mert Bottas nem tudott a megadott idő alatt kipattanni a kocsiból, így baleset esetén életveszélyben lett volna a fájó hátú finn. Rajta kívül a tavaly csődbe ment Marussia jogutódja, a Manor sem indult el Melbourne-ben – ők az időmérőn sem teljesítettek mért kört.


Három hetünk volt csak, hogy megtervezzük az autót, és hogy legálissá tegyük az FIA 2015-ös szabályainak megfelelően. Szinte nem is volt időnk összerakni a vázat és az elektronikát, illetve minden más infrastruktúrát, amire szükség lett volna. Úgy gondolom, hogy hajnali négykor már tisztában voltunk vele, hogy nem tudjuk megcsinálni

– közölte a csapat a GP-live.hu szerint. Végül az orosz, red bullos Daniiel Kvjat sem volt ott a rajtrácson váltóhiba miatt, Kevin Magnussen pedig a McLaren Honda motorhibája miatt nem indult.