Selänne és Brodeur – két hokilegenda is búcsúzott

Fotó: AFP / ALEXANDER NEMENOV

-

Teemu Selänne biztosan, Martin Brodeur pedig valószínűleg befejezte sportkarrierjét tegnap, az NHL idei szezonjának utolsó alapszakasz-meccsein.


Teemu Selänne jelenleg a világ egyik legismertebb finn embere, a szocsi téli olimpián bronzérmet nyert országa válogatottjával – 43 évesen ráadásul a torna legjobbjává választották. Már korábban bejelentette, hogy a szezon végén szögre akasztja a korcsolyát, vasárnap pedig lejátszotta élete 1451. és egyben utolsó alapszakasz-meccsét az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL). Igaz, hogy csapata, az Anaheim Ducks – amelyet 14 év óta erősít – érdekelt a rájátszásban is, de az már csak örömjáték lesz a finn hokis számára.Selänne tiszteletkörrel búcsúzott az őt imádó közönségtől. Az NHL-meccseken szokás megválasztani a három legjobb játékost, ezúttal minden pozícióba az élő legenda került, így három hokiütőt osztott ki a közönség egy-egy szerencsés tagjának. A finn hokis statisztikái egészen lenyűgözőek: első szezonjában rekordot döntve lőtt 76 gólt – még a Winnipeg Jets színeiben –, végül 684 gólt és 773 gólpasszt, azaz 1457 pontot írtak a neve mellé. A karrierje alatt rengeteg sérüléssel bajlódó támadó mindig mosolyogva lődözte a gólokat, ő lehet az oka, hogy titkon az Anaheimnek drukkoljunk a rájátszásban – szép lenne, ha Stanley Kupát nyernének neki a csapattársai búcsúzóul.


- -

Valószínűleg utolsó hokimeccsét játszotta vasárnap Martin Brodeur, a New Jersey Devils 41 éves kanadai kapusa. Annyi biztos, hogy a Devilsben utolsó alapszakaszmeccsén szerepelt: a hálóőr ugyanis nyáron már szabadügynök lesz, bármely csapat leigazolhatja az egykori világsztárt. Brodeur csillaga akkor áldozott le, amikor tavaly nyáron a Devils leigazolta a fiatal tehetséget, Cory Schneidert, aki idénre már ki is szorította a nagy öreget a kapuból. A májusban 42. születésnapját ünneplő hokisnak ugyanakkor sokat köszönhet a New Jersey: három Stanley Kupát és összesen 688 győzelmet (1259 meccsen) és a máig rekordnak számító 24 kapott gól nélkül lehúzott rájátszásbeli mérkőzést.Nem tudni, hogy Brodeur a hétszázadik győzelem közelsége miatt bevállal-e majd egy újabb szezont, az viszont biztos, hogy nehéz lesz megközelíteni a 688-as számot: a legközelebb Robert Luongo jár 373 győzelemmel, 35 évesen. Ahogy az is bizonyos, hogy furcsa lesz látni a New Jersey-i ördögöket az Ördög nélkül, akiről kiderült, hogy a zord külső érzékeny belsőt takar: eléggé elérzékenyült, ahogy játékostársai búcsúztatták. És valószínűleg a túlvilágról maga James Gandolfini, alias Tony Soprano is, aki mind a Maffiózókban, mind a való életben nagy Jersey-fan volt.