Sejtik, kik voltak a bangkoki robbantók

Fotó: MTI/EPA / Diego Azubel

-

Felvételt készítettek biztonsági kamerák a hétfői bangkoki robbantás gyanítható elkövetőiről. A hatóságok a kép alapján keresik őket, személyazonosságuk még nem ismert - közölte kedden a thaiföldi miniszterelnök, Prajuth Csan-Ocsa.


A hatalmas robbanás a thaiföldi főváros egyik legforgalmasabb csomópontjánál, a Racsapraszong kerületben, Bangkok egyik híres hindu szentélyének közelében történt helyi idő szerint este 7 óra körül. A hely zsúfolt volt emberekkel: turistákkal, irodai dolgozókkal, vásárlókkal. A detonáció halálos áldozatainak számáról – fél nap elteltével – még mindig ellentmondásosak a hírek: a rendőrség szerint 16-an, a helyi sajtó tudomása alapján 27-en vesztették életüket, köztük négy külföldi.


Magyar áldozatról - sem halottról, sem sebesültről - nem tudni a bangkoki magyar konzul közlése szerint. A négy halott külföldi közül három kínai, egy pedig Fülöp-szigeteki.

Ami a sebesülteket illeti, számuk 120-140 közé tehető. Ők többnyire külföldiek: zömmel kínai és tajvani turisták, de szingapúri és hongkongi is van közöttük.A robbanást egy pokolgép okozta, amelyet motorkerékpárra erősítettek. Ereje oly hatalmas volt, hogy két méter széles kráter keletkezett. A robbanószerkezet ugyanakkor házilag készült, egyszerű csőbomba volt, három kilogramm tömegű.


Ez a legszörnyűbb ilyen eset, amely Thaiföldön valaha is történt. Le akarják rombolni gazdaságunkat, visszavetni idegenforgalmunkat

– mondta a kormányfő.

A merényletet még egyetlen szervezet sem vállalta magára.

Pravit Vongszuvan védelmi miniszter kedden reggel annyit közölt, hogy "már sokkal világosabb, kik a robbantók, de egyelőre nem árulhatunk el többet. Nem zártuk ki a terrorizmust" - mondta a miniszter a sajtónak, miközben a reggeli kormányülésre sietett. Egy kérdésre felelve elismerte, hogy a hírszerzés mit sem sejtett a készülő merényletről.