Sehogy se tartja korrektnek a görög népszavazási kérdést az EU

Fotó: AFP / ARIS MESSINIS

-

Az euróért felelős bizottsági alelnök szerint az nem tényszerű, és jogilag sincs rendben.


Az Európai Bizottság alelnöke, Valdis Dombrovskis a Die Welt című német konzervatív napilapban hangsúlyozta, hogy a népszavazáson a görögök olyan javaslatokról szavaznak, amelyek valójában nincsenek is napirenden. A szavazópolgárokat az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap olyan hitelprogramjáról kérdezik, amelyek a megbeszéléseken a tárgyalóasztalon szerepeltek ugyan, de azokat az Eurócsoport nem hagyta jóvá, és nem is utasította el. „Amikor Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök bejelentette a referendumot, még a tárgyalások kellős közepén voltunk” – mondta a lett bizottsági alelnök.

Dombrovskis hangsúlyozta ugyanakkor, a vasárnapi népszavazás tétje az, hogy a görögök milyen jelzést küldenek Európa többi részének: az igenek győzelme az együttműködés szándékát erősítené, a nemeké a fennálló nézeteltéréseket élezné ki. Az alelnök határozottan cáfolta Ciprasz kormányfőnek azt az állítását, hogy a nem voksok győzelme erősítené Görögország tárgyalási pozícióit. Dombrovskis szerint ennek éppen az ellenkezője igaz.

Az országnak az euróövezetből történő esetleges kiválásával, az úgynevezett Grexittel kapcsolatban a bizottság vezető politikusa kijelentette: „Azon dolgozunk, hogy Görögország az eurórégióban maradjon. Arra törekszünk, hogy megoldjuk a problémát, és nem kívánunk a rosszabb forgatókönyvekkel foglalkozni.”