Segített a barátnőjének megszökni egy férfival – megfojtották

Fotó: AFP / ARIF ALI

-

Nyugtatóval elkábítottak, majd megfojtottak egy fiatal nőt és holttestét elégették egy pakisztáni falu lakói, miután kiderült, hogy segített egy barátnőjének megszökni a településről egy férfival.


A hatóságok közlése szerint a húszas éveiben járó áldozatot a Pakisztán északnyugati részén fekvő Makol falut vezető tanács parancsára végezték ki, majd holttestét április 29-én egy minibuszba helyezték és felgyújtották - adta hírül a helyi rendőrség.


Hurram Rasíd körzeti rendőrfőnök azt mondta, hogy a fiatal nő megölését elrendelő dzsirga (a falu tanácsa) tizenhárom tagját őrizetbe vették. Hozzátette, hogy az áldozat anyját is előállították a hatóságok, mivel helyeselte a testület döntését.

A rendőrfőnök tájékoztatása szerint gyilkosság és terrorizmus vádjával mind a tizennégy embert bíróság elé állítják. Rasíd megjegyezte, hogy a barátnőt, akinek szökésében közreműködött az áldozat, biztonságba helyezték.

A 200 millió lakosú, konzervatív, többségében muzulmánok lakta Pakisztánban évente több száz nő válik úgynevezett becsületgyilkosság áldozatává. A gyilkosságokat többnyire rokonok követik el, akik szerint az áldozatok szégyent hoztak rájuk. Viszonylag ritkának számít azonban a szökést segítőkkel szembeni erőszak. Februárban a Sarmin Obed-Csinoj pakisztáni rendezőnő által készített, a becsületgyilkosság témáját feszegető A Girl in the River: The Price of Forgiveness (Lány a folyóban - A megbocsátás ára) című rövid dokumentumfilm elnyerte az Oscar-díjat. Navaz Sarif pakisztáni kormányfő ekkor ígéretet tett a becsületgyilkosságok "megvetendő" gyakorlata elleni küzdelemre.

A becsületgyilkosságok elkövetőit gyakran nem vonják felelősségre a "megbocsátás" jogintézménye miatt. A pakisztáni jog szerint a "megbocsátás" által a vádló lemond arról, hogy a vádlottat megbüntessék, még emberölési kísérlet esetén is.