Segélykoncerttel gyűjtenek az elnöki kártérítésre

Vágvölgyi B. András minifesztivált szervezett, hogy összegyűjtse azt a 600 ezer forintot, amit Áder Jánosnak kell fizetnie kártérítésként. A köztársasági elnök a személyiségi jogai megsértése miatt perelte be az újságírót, aki azt írta róla, hogy katonakorában fogdába került, mert részegen lövöldözött.


„Vagesz vs. Áder” – ezt az alcímet viseli a csütörtöki segélykoncert, amelyet „az irónia szabadságáért” hirdettek meg, és persze azért, hogy kisegítsék Vágvölgyi B. Andrást, akit 600 ezer forintos kártérítés és 93 ezer forintos perköltség megfizetésére kötelezett a Fővárosi Ítélőtábla decemberben.

„Elég jól be vagyok ágyazva a rock and roll világába, így barátokat kértem meg arra, hogy segítsenek a részvételükkel” – mondta a VS-nek Vágvölgyi, aki elképzelhetőnek tartja, hogy összejön a szükséges összeg. Szerinte bizakodásra ad okot, hogy a Facebookon sokan visszajelölték részvételüket, és arra számít, hogy többen a jegyáron felül is tesznek felajánlásokat. Ha véletlenül több gyűlne össze a kártérítés összegénél, akkor is megvan a pénz helye: Vágvölgyi a 2008–09-es romagyilkosságok életben maradt áldozatainak juttatja a fennmaradó részt.


drMáriás „Áder János gyorsan aláír minden törvényt, majd elrohan Zalaszandokánosra, s felfújható bohóchalával megnyeri a horgászversenyt, amikor a vízből váratlanul egy cápának öltözött tanár rátámad Jeff Koons műtermében” című festménye


„A téma jellegéből adódóan az alaphangütés punk, de meglepetésvendégeink más zenei világokba is elkalauzolnak” – áll a minifesztivál leírásában. Efelől nem hagy sok kétséget a fellépők névsora sem: a listán olyan underground nagyágyúk szerepelnek, mint Sickratman, Flash vagy drMáriás, aki politikusfestményeit is bemutatja.


Mint öreg punk és örök kívülálló ezen az esten a szólás- és véleményszabadság mellett lépek föl, mert úgy látom, az utóbbi időben ez a kettő sérült a legjobban

– mondta a VS-nek drMáriás, aki szeretné távol tartani magát a pártpolitikától. A rendezvényen a festményeit is bemutatja és kommentálja majd, mindezzel arra ösztönözve a civileket, hogy gondolkodjanak szabadon, és ne féljenek a véleménynyilvánítástól. „Merjünk gondolkodni, álmodozni és akár ki is nevetni azokat a hatalmasságokat, akik nemcsak szolgálják a választókat, hanem ki is használják és olykor félre is vezetik őket” – mondta.

Áder János köztársasági elnök egy 2014-es Facebook-bejegyzés miatt perelte be Vágvölgyi B. Andrást. Az újságírót első fokon 50 ezer forintra büntették, ezt az összeget emelte fel tavaly decemberben 600 ezer forintra a Fővárosi Ítélőtábla. A ügyet jelenleg az Alkotmánybíróság vizsgálja.