Seehofer: a kormányzó német jobboldal léte a tét a menekültkérdésnél

Fotó: AFP / JOHN MACDOUGALL

-

A bajor miniszterelnök egyre súlyosabb szavakkal bírálja a német kancellárt.


Ha nem módosul a német menekültpolitika, akkor Angela Merkel kancellár által vezetett CDU-nak és testvérpártájának, a bajor CSU-nak a túlélése forog veszélyben – mondta Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a CSU elnöke pártjának szombati rendezvényén.


Seehofer újra elmondta azt is, hogy a bevándorlást korlátozni kell, „különben az a fejünkre nő”. Arról is beszélt, hogy a menedékkérelmeket gyorsabban el kellene bírálni. Szerinte ez egy olyan téma, amit a német kormány alábecsült eddig.

Szombaton egy másik rendezvényen is felszólalt a bajor miniszterelnök, pártja ifjúsági tagozatának gyűlésén. A Würzburg melletti Veitshöchheimban arról beszélt, hogy szerinte Bajorország „egy kozmopolita tartomány”, és hogy egyetlen másik tartomány sem fogadott be ennyi menekültet.

Seehofer arról beszélt, hogy a menekültválság Németország legnagyobb kihívása az utóbbi 25 évben és a német újraegyesítés óta. Seehofer úgy nyilatkozott, hogy ezzel a témával még éveken keresztül foglalkozni fognak.

A CSU elnöke azt is elmondta, hogy ő nem azért beszél a menekültkérdésről máshogy, mint Angela Merkel kancellár, mert egy hatalmi harc lenne a háttérben. Ő csak meg szeretné oldani a problémát, Merkel viszont elutasítja a bevándorlók számának korlátozását.

„Ha nem sikerül a menekültek integrációja minden szempontból, akkor azt elsősorban a kisemberek szenvedik majd meg. Meg kell akadályozni a viszálykodást a kiszolgáltatott emberek és a menekültek között, például a lakhatás kérdésében: ez a forrása a politikai radikalizmusnak” – mondta a bajor miniszterelnök.