Seedorf a Milan új edzője

Fotó: Getty Images / István Hajdu

HÁTTÉR

Clarence Seedorf sajtótájékoztatón jelentette be Brazíliában, hogy befejezi labdarúgó pályafutását, és a Milan edzőjeként dolgozik tovább.


Massimiliano Allegrit hétfőn menesztették az AC Milan csapatától, miután a piros-feketék vasárnap 4–3-ra kikaptak az újonc Sassuolo csapatától, és Clarence Seedorf személyében máris megvan az utódja. Ez egyben azt is jelenti, hogy Seedorf felhagy az aktív labdarúgással, hiszen eddig a Botafogo csapatkapitányaként játszott, ahová 2012-ben, tíz év után igazolt a Milantól. Carlo Ancelotti korszakos középpályájának oszlopos tagjaként rengeteg trófeát nyert, a szurkolók világszerte imádják elegáns játékát. Seedorf a Gazzetta dello Sport értesülései szerint a nyáron hozza magával egykori csapattársait, Jaap Stamot és Hernán Crespót is az edzői stábba. A Milan mindössze 11. az olasz bajnokságban, tíz pontra lemaradva az Európa-liga indulást érő ötödik helytől.


Clarence Seedorf pályafutását talán annyiban elég lenne összefoglalni, hogy eddig ő az egyetlen játékos, aki három különböző klubbal és összesen négyszer tudta megnyerni a Bajnokok Ligáját. Ajax, Real Madrid, AC Milan. De az is sokat elárul róla, hogy Brazíliába ment levezetni, ahol istenként fogadták – nem sok európai, még kevesebb holland mondhatja el ezt magáról –, és szabadidejében a BBC stúdiójában is brillírozott szakértőként a 2010-es vb és a 2012-es Eb alatt. Természetesen rengeteget jótékonykodik, elsősorban szülőhazájában, Suriname-ban, másik hazájában, Hollandiában pedig lovaggá ütötték 2011-ben. Seedorf az Ajaxnál kezdte karrierjét, ő a legfiatalabban bemutatkozó focista a holland klub történetében, ugyanis első meccsét 16 évesen és 242 naposan játszotta 1992 novemberében. Gyorsan alapemberré vált Louis van Gaal csapatában, és a következő két szezonban mindent megnyert az Ajax csapatával: taroltak otthon (holland bajnokság, kupa, szuperkupa), majd behúzták a klub történetének negyedik BEK/BL-trófeáját. Seedorf játéka kulcsfontosságú volt az Ajax sikereiben, viszont szerződését nem hosszabbította meg, így az olasz Sampdoriába igazolt. A Doriában is remek formában játszotta végig egyetlen szezonját, és a Real Madrid el is vitte. A holland válogatottban két évvel korábban, 18 évesen mutatkozott be, és ezen a nyáron ő hagyta ki az Oranje utolsó, kiesést jelentő tizenegyesét a franciák elleni negyeddöntőben. Madridban aztán végig kulcsember, bajnok és BL-győztes, de negyedik szezonjában Guus Hiddink edzősége alatt már kikerül a csapatból, és 1999 végén Milánóba távozik. Az Internél két felejthető évet töltött el, majd az AC Milannál folytatta, ahol egy évtizedig focizott, két bajnoki címet, két BL-győzelmet egy szekérderéknyi egyéb trófeát, és harmadik klub-vb címét nyerte, utóbbit harmadik csapatával, és ebben a műfajban is ő az első európai játékos. A Milannál Carlo Ancelotti felejthetetlen középpályát épített Andre Pirlo, Gennaro Gattuso, Seedorf és egy támadó középpályás (Rui Costa, Kaká majd Ronaldinho) felhasználásával, és kitörölhetetlen nyomot hagytak a focirajongók kollektív emlékezetében. 2012-ben a Botafogóba ment levezetni, és Brazíliában Rio de Janeiro állam bajnokságát sikerült megnyernie. Játékát kiemelkedő technikai tudás és játékintelligencia jellemzi, mindkét lábával gyilkosan tüzel, és mindezt még elképesztő eleganciával is teszi, amiért a világ minden táján imádják a szurkolók. A Milannál sem véletlenül kapta a Professzor becenevet, most pedig ténylegesen el is kezdheti oktatni a játékosokat, mert olyan tudás van a birtokában, amivel bárkinek a játékán sokat javíthat.