Se gáz, se életkedv nincs Lagzi Lajcsi lakóparkjában

Fotó: VS.hu / Munkácsy Márton

-

Lagzi Lajcsi jövő héten akar vallomást tenni, a lakók viszont költöznének, mert a szuper hőszigetelés sem segít, ha télen nincs fűtés és meleg víz. A történtek után azonban nem lesz könnyű eladni az ingatlanokat.


Bár az M1-esen csütörtök délelőtt történt baleset miatt az autópálya teljes forgalma a Komárom-Esztergom megyei Tatára zúdult, a Galambos Lajos nevéhez köthető Boglárka apartmanházak környéke teljesen kihalt volt. Hiába közel az Öreg-tó, ősz van, és hétköznap. Az egyes útról a tóhoz vezető Fáklya utcán csak egy idős nő gyalogol kosárral a kezében. Kiderül, ő is a Boglárkában lakik, de a gáz kikapcsolásával kapcsolatban inkább nem mondana semmit. Feljebb egy autóból fiatal nő száll ki. Neki is elege van az újságírókból, csak annyit mond: „Gyerekkel vagyunk, mit tehetnénk, költözünk.”

A több épületből álló ingatlant magas és zárt kerítés veszi körül, a térkövezett kert növényeit láthatóan gondozzák. Az utca felőli házon több ablak is nyitva van, érthető, amikor a nap adja a legtöbb meleget. A honlapján „Pénztermelő apartmanként” hirdetett épületek egyes lakásaiban – a hírek szerint negyvenben – kedden zárták el a gázt. Kérdeznénk a kerítésen hirdetett szépségszalon tulajdonosát, náluk zavartalan-e az ügymenet, de sem ők, sem az apartmanház értékesítésével foglalkozó nő nem akar megszólalni az üggyel kapcsolatban.


Áram még van


Bőbeszédűbb az apartmanházak szomszédságában lévő üdülő gondnoknője. Az épület a megyei rendőr-főkapitányság üdülője, emellett szolgálati lakások is vannak benne. „Most hat lakásban laknak rendőrök, de egy hónapja, amikor az autópályán indultak el a menekültek, akkor minden szobánkban rendőröket szállásoltak el” – tudjuk meg. A gondnoknő szerint ők semmit sem vettek észre a szomszédban zajló, a gyanú szerint szabálytalan gáz-, villany- és vízvételezésről, az egész ügyből csak annyit láttak, hogy az elmúlt egy hétben rengetegszer jártak az utcában az áramszolgáltató emberei.

A Boglárka Tata egyik nyaralóövezetében fekszik, a legtöbb ház most üresen áll. Bár közel a tó, több utcán nincs aszfalt, sok az egyszerűbb kivitelű ház. Az egyik előtt egy férfi pakol az autójába. Szerinte azok vannak a legkilátástalanabb helyzetben, akik nem bérlők, hanem tulajdonosok, mert ilyen „előélettel” nehéz lesz eladni ingatlanjaikat.


Amit eddig tudni lehet

A rendőrség gyanúja szerint a múlt kedden őrizetbe vett Galambos Lajos nevéhez köthető apartmanházban öt éve a mérőórák megkerülésével használhatták a gázt, a vizet és a villanyt. Az Origo szerint az apartmanházban létezik egy gipszkarton fallal leválasztott szoba, amely segített elleplezni a csalást. A szabálytalan gázvételezés tényét a portálnak megerősítette a gázszolgáltató szóvivője.

A pénzcentrum.hu pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a közműszolgáltatók által összesített százmilliós kár azért nem tűnhetett fel a cégeknek előbb, mert szinte eltörpül a Magyarországon ellopott áram- és gázmennyiség mellett. A korábbi statisztikák szerint évente nagyjából két Velencei-tónyi mennyiséget, 50 ezer család éves fogyasztását lopják el csak a gáztolvajok.

Kerestük az ügyben Berényi Andrást, az előzetesben lévő Galambos Lajos ügyvédjét, aki előbb egy későbbi visszahívást kért, majd többé nem vette fel a telefonját. Úgy tudni, akár csütörtökön is dönthet a bíróság, hogy kiengedik-e az előzetesből a zenész súlyos beteg feleségét. A hírek szerint Lajcsi jövő héten tehet vallomást. A zenészt, feleségét és harmadik társukat jelentős értékre elkövetett lopással és vesztegetéssel vádolják.