Se bankban, se brókercégben nem bíznak az emberek

Fotó: MTI/MTVA / Vajda János

-

Egy felmérés szerint a brókerbotrányok miatt megingott a bizalom a pénzügyi intézményekben. Voltak, akik a bankokból is kivették a pénzüket. Akik maradtak, a külföldi nagy bankokban bíznak, nem pedig az állami vagy a kisebb bankokban.


A Bankmonitor.hu felmérése szerint erősen megingott az emberek bizalma a bankok és a brókercégek iránt. A megkérdezettek 42 százaléka felelt igennel erre a kérdésre, míg a „Létezik Magyarországon tisztességes brókercég” kérdésre 17 százalék nemmel felelt, további 17 százalék pedig azt válaszolta, hogy nem tudja. A megkérdezettek közel egyharmada pedig úgy véli, hogy bizonyára van tisztességes brókercég, de nem tudja megkülönböztetni a tisztességtelenektől.

A kérdőív 1100 kitöltője egyébként az átlagnál lényegesen magasabb végzettségű és jobb anyagi háttérrel rendelkezik: kétharmaduk főiskolát vagy egyetemet végzett, 85 százalékuknak van megtakarítása. A megtakarítók 81 százalékának pénzvagyona több mint egymillió forint és 50 százalékuk többet keres havi nettó 175 ezer forintnál.

Bár az elbizonytalanodás széleskörű, a botrányok hatására csupán a megkérdezettek 8 százaléka váltott pénzügyi szolgáltatást. A váltók 33 százaléka brókercégtől bankhoz vitte megtakarított pénzét. Ugyanakkor egy nem elhanyagolható réteg (17 százalék) a bankból is kivette megtakarítását.

A befektetésekkel kapcsolatosan érzékelt kockázatok közül első helyet foglalja el 54 százalékkal a megtakarítások értékének csökkenése (nem csalás következtében). Emellett 40 százalék aggódik amiatt, hogy a megtakarítások hozama nem éri el az inflációt, minden ötödik válaszadó véli úgy, hogy valós veszélyt jelent a pénzügyi szolgáltató csalása miatt bekövetkező teljes veszteség.

A felmérés ugyancsak meglepő megállapítása a külföldi szereplők előretörése: jelenleg a legnagyobb bizalom a külföldi tulajdonban lévő nagy bankok iránt mutatkozik. Az emberek több mint fele ezekre bízná megtakarításait. Sokan pedig maguk vinnék külföldre pénzüket. A magyar állami pénzügyi szolgáltatók érzékelhető lemaradással következnek a sorban. Az Államkincstár jelenleg lényegesen nagyobb bizalmi tőkével rendelkezik, mint az állami tulajdonban lévő bankok. Legalacsonyabb bizalmi szinttel a kisebb bankok bírnak.