Schumacher lassítani próbált a balesete előtt

Fotó: Europress/AFP/ADP/Sascha Schuermann / Europress/AFP/ADP/Sascha Schuermann

HÁTTÉR

Szerda délelőtt tartott sajtótájékoztatót a Schumacher síbalesetének körülményeit vizsgáló bizottság. A sisakkamera felvételei megerősítették az eddigi feltételezéseket.


Nem fért be minden újságíró a terembe Albertville-ben, ahol a Michael Schumacher síbalesetének körülményeit vizsgáló bizottság tartott sajtótájékoztatót Patrick Quincy ügyész vezetésével. Quincy elárulta, hogy a sisakkamerán található felvétel elemzése mellett a helyszínelésből, a szemtanúk kihallgatásából, illetve Schumacher felszerelésének vizsgálatából áll a nyomozás. A Schumacher sisakkamerája által rögzített, jó minőségű felvétel megerősítette az eddig feltételezett forgatókönyvet. Miután Schumacher a kék és a piros pálya elágazásánál a piroson haladt tovább, letért róla, és az egyik sílécével egy, a kijelölt útvonaltól kilenc méterre található sziklára csúszott – a sílécen található sérülés erre utal. Elvesztette az egyensúlyát, és a fejét beütötte a kijelölt útvonaltól nyolc méterre található egyik sziklába. A sífelszerelést is vizsgálják a szakértők, de úgy tűnik, hogy nem ez okozta a balesetet, mivel vadonatúj volt. A sebességről egyelőre nem tudtak pontos adatot mondani, de megjegyezték, hogy az nem is feltétlenül számít döntő faktornak egy ilyen jellegű balesetnél. A felvételen látszik, hogy a remekül síelő Schumacher csökkenteni próbálta sebességét, de a keskeny útvonalon nehéz volt lelassítani. Schumacher sisakját ugyancsak vizsgálják, de egyelőre nem tudni, mikor lesz ezzel kapcsolatban eredmény. Arra a kérdésre, hogy Schumacher valóban egy kislánynak segített-e az esése előtt, Quincy azt válaszolta, hogy a felvételen ilyesmi nem látszik, de még nem hallgattak ki minden szemtanút.Corinna Schumacher kérése

Egy kedden, Sabine Kehm menedzser által nyilvánosságra hozott nyilatkozatban Corinna Schumacher arra kérte a sajtó képviselőit, hogy ne zargassák a férjét kezelő orvosokat, és hagyják békén az egész családot: „Kérjük önöket, hogy támogassanak minket Michaellel közösen vívott harcunkban. Fontos számomra, hogy elhagyják a kórházat, hogy az orvosok nyugodtan tudjanak dolgozni. Kérem, hogy bízzanak a nyilatkozataikban, és hagyják el a klinikát. Kérem, hagyják békén a családunkat.”


A Michael Schumachert kezelő orvosok, illetve menedzsere közleményben tájékoztatták a nyilvánosságot az F1-legenda állapotáról. Elárulták, hogy Schumacher állapota továbbra is stabil, de kritikus, és hogy egyelőre nem terveznek további sajtótájékoztatót. „Részleteket nem árulunk el a kezelésekről, és a magánszférára való tekintettel nem is tervezünk további sajtótájékoztatókat, és közleményt sem adunk ki egyelőre. Még egyszer nyomatékosan kérjük önöket, hogy csak az orvosi csapat vagy a páciens menedzsere által kiadott információkat vegyék figyelembe” – mondta el Sabine Kehm menedzser. A hivatalos tájékoztatást követően, hétfő este a Bild.de mégis azt közölte, hogy legújabb értesüléseik szerint Schumacher túljutott az életveszélyen, bár továbbra is kómában van. A német lap értesülését Schumacher menedzsere nem erősítette meg. A hétszeres világbajnok síbalesetét követően nyolcadik napja fekszik mesterséges kómában a Grenoble-i kórházban. A francia csendőrség vizsgálatot folytat a baleset körülményeiről. Felmerült a gyanú, hogy a sípálya üzemeltetője hibázott, ugyanis a két pályát elválasztó veszélyes, sziklás terepet nem kerítették el, a friss hó pedig több sziklát is elfedett, így azt is, amelyiknek Schumacher ütközött.

Schumacher nincs túl az életveszélyen

Szombaton közleményt adott ki a Michael Schumachert kezelő Grenoble-i kórház, mert a hétszeres világbajnokot pénteken meglátogató korábbi F1-es pilóta, Philippe Streiff félretájékoztatta a közvéleményt, mikor a kórházból távozva azt mondta: „Schumacher túl van az életveszélyen, bár az állapota továbbra is súlyos.” Nyilatkozata hihetőnek tűnt, hiszen Streiff jó viszonyban van Gérard Saillant idegsebész professzorral, Schumacher egyik kezelőorvosával. A kórház most közleményben tudatta: korábban sem Streiffnek, sem másnak nem adtak tájékoztatást Schumacher állapotáról. „A vasárnap síbalesetben súlyos fejsérülést szenvedett, azóta pedig kómában tartott versenyző állapota továbbra is kritikus. Szeretnénk nyomatékosítani azt a tényt is, hogy hivatalos információkat kizárólag a Michael Schumachert kezelő orvosi csapat adhat ki a versenyző családjával egyeztetve. Minden ettől eltérő információ kizárólag spekuláció.” Ezt az álláspontot erősítette meg Sabine Kehm, a versenyző menedzsere is: „Az orvosi stábbal egyeztetve kijelenthetem, hogy hétfőig biztosan nem várható sajtótájékoztató vagy egyéb hivatalos bejelentés.”

A kórház falára vetítettek

Szombaton mintegy 200, más források szerin 500 Ferrari-szurkoló gyűlt össze Michael Schumacher születésnapjára  elsősorban Olaszországból és Franciaországból, akik sötétedés után az alábbi üzenetet vetítették a kórházra: „45 – Schumi, légy erős! Harcolj tovább!”


A család Schumacher honlapján fejezte ki meghatódottságát: „A hihetetlen együttérzés, amelyről a Ferrari szurkolói tettek ma tanúbizonyságot a kórháznál, mindannyiunkat teljességgel meghatott és könnyekre késztetett. Nagyon hálásak vagyunk érte, ahogyan a világ minden tájáról érkező őszinte és szívmelengető jókívánságokért.” A baleset körülményeit vizsgáló francia csendőrség pénteken beszélt Mickkel, Schumacher 14 éves fiával és egy barátjával, akik jelen voltak édesapja bukásánál. A francia Dauphiné Libéré információi szerint Schumacher sisakkamerával síelt, ám az nem világos, hogy a balesetnél be volt-e kapcsolva a kamera, és a csendőrség egyelőre nem is hajlandó ilyen részleteket nyilvánosságra hozni. A Ferrari szurkolói klubja az istálló hivatalos facebook-oldalán jelentette be, Schumacher 45. születésnapja alkalmából különleges megemlékezést rendez a helyszínen, amelyen a támogatásukat kívánják kifejezni a Scuderia rajongói. Ferrari-drukkereket egész héten lehetett látni a kórház előtt, de a pénteki eseményre különbuszokkal szállították Grenoble-be a Schumachert a helyszínen virrasztással támogatni kívánó szurkolókat Olaszországból és Franciaországból. Renato Bisignani, a Ferrari szóvivője arra biztatta a szurkolókat, hogy öltözzenek vörösbe, és vigyenek zászlókat, ezzel is kifejezve „közelségüket Michael Schumacherhez” , de felhívta a figyelmüket arra is, hogy ezt tisztelettel végezzék, hiszen még véletlenül sem a Ferrarit népszerűsítő eseményről van szó.


Dr. Csókay András életmentő módszere

A Dr. Csókay András a friss.hu-nak megerősítette, hogy megkereste Michael Schumacher grenoble-i orvosait és felajánlotta szakmai segítségét. A Blikk korábbi információinak megfelelően az egykor Szombathelyen is dolgozó főorvos, nemzetközi hírű idegsebész valóban megkereste a grenoble-i egyetemi klinikát és több francia idegsebészt is, hogy figyelmükbe ajánlja kutatási eredményeit. A magyar főorvos a kilencvenes évek elején fejlesztette ki az éralagút-technikát: ennek során az agyduzzadással járó sérüléseknél a koponyatető eltávolítását követően alagúttal védik az ereket az elzáródástól. „Az operáló orvost nem sikerült elérnem, egy másik fogadta az e-mailem. Nyolc neves francia idegsebésznek küldtem még levelet, ebből kettő vissza is válaszolt”- mondta el a friss.hu-nak a neves magyar orvos. Dr. Csókay András szerint „a tudományos alapkonfliktus az, hogy a halál közeli állapotban az agynyomás fokozódást lehet gyógyítani konzervatív módszerrel, és lehet gyógyítani nagy méretű koponyatető elvétellel. Ezzel kapcsolatban volt nekem újításom, még a szombathelyi korszakomból is írtam arról a módszerről cikkeket, amely hatásosabbá teszi a koponyatető eltávolítását. Azt az információt akartam eljuttatni a francia kollégáknak, hogy amennyiben olyan kritikus már a nyomás, hogy tartani kell a halál bekövetkezésétől, akkor végezzék el ezt a műtétet.”

A Bild sisakkamerás felvétele

A Bild kérésére egy profi síző végigjárta az az utat, amelyen síbalesetet szenvedett a hétszeres F1-es világbajnok Michael Schumacher. A sisakra rögzített kamera felvételén 3:12 perctől látható a helyszín, ahol a német pilóta egy sziklának ütközött.


A család üzenete

Schumacher családja az alábbi üzenetet tette közzé az ex-pilóta honlapján: „Szeretnénk megköszönni azoknak, akik a világ minden tájáról biztosítottak minket együttérzésükről és küldték el jókívánságaikat Michael síbalesetét követően! Nagyon sokat jelent nekünk a támogatás. Mindannyian tudjuk, hogy egy harcos, és nem adja föl. Köszönjük!” A korábbi háromszoros világbajnok osztrák pilóta, Niki Lauda, akik 1976-ban szenvedett súlyos balesetet a Nürburgringen, a Die Zeitnak nyilatkozott: „Azt hiszem, odafönt valaki próbál segíteni neki. Annak idején én tehettem magamért, de Michael pillanatnyilag nem tud magán segíteni.”

Schumacher állapota csütörtökön is stabil volt

Michael Schumacher csütörtökön, a legutóbbi operációt követő harmadik éjszaka után is stabil volt, de állapota továbbra is kritikus, mesterséges kómában tartják, és nincs túl az életveszélyen. A német Bild beszámolója szerint Schumacher az egyik barátja kislányának segíteni állt meg közvetlenül a balesete előtt. A Grenoble-i Központi Egyetemi kórház képviselője csütörtök délelőtt közölte a jelen lévő sajtósokkal, hogy egyelőre sem az orvosi csapat, sem pedig Sabine Kehm menedzser nem tervez sajtótájékoztatót. Mivel az orvosok korábban elárulták, hogy csak drámai változás esetén szólnak a nyilvánossághoz, az, hogy Schumacher állapota változatlanul stabil, jó hírnek mondható – ezt a véleményt Kehm is osztotta. A fejsérülést szenvedett pácienseket olykor több hétig is kómában tartják, tehát nem rendkívüli, hogy Schumacher ennyi időt tölt mélyaltatásban. A francia L’Equipe szakértője szerint „minél tovább marad stabil, annál jobb. Amennyiben két hétig stabil az állapota, jó esélye van a túlélésre.”

Sabine Kehm beszél a sajtó képviselőinek


Kehm szerdai nyilatkozata

Sabine Kehm, Michael Schumacher sajtófőnöke, egyben menedzsere szerda délelőtt a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a volt F1-pilóta állapota az éjjel, és szerda reggel is stabil volt, de továbbra is kritikus, nincs túl az életveszélyen. A sajtófőnök további részleteket nem árult el, de arra nyomatékosan felhívta a figyelmet, hogy továbbra is nagyon súlyos a mesterséges kómában tartott ex-pilóta állapota. Ha drámai változás állna be Schumacher állapotában, orvosai sajtótájékoztatón közlik a részleteket a nyilvánossággal. Schumacher egyik orvosa kijelentette, hogy "a következő órák kritikusak lesznek". Az orvosok szerint egyébként nem csak órákra, de a következő hónapokra is lehetetlen megjósolni a síbalesetet szenvedett autóversenyző állapotát. Sabine Kehm még kedden megerősítette, hogy egy újságíró papnak öltözve próbált meg Schumacher ágyához férkőzni, akit miután álcája lelepleződött, kivezettek az épületből. A sajtófőnök szerdán azt is elmondta, hogy a biztonsági intézkedéseknek köszönhetően az újságíró nem tudta megközelíteni Schumacher betegágyát, viszont a sajtó képviselői és magánemberek is folyamatosan próbálkoznak, így a szigorú biztonsági felügyeletet továbbra is fenntartják. Ugyancsak Kehm közölte, hogy Schumacher családtagjai közül valaki mindig ott van az intenzív ellátásban részesülő F1-legenda közelében.

Schumacher balesete előtt lassú tempóban haladt

Sabine Kehm a balesetkor a helyszínen tartózkodók beszámolója alapján úgy tudja – nyilatkozta kedden –, hogy a szerencsétlenül járt expilóta közvetlenül a baleset előtt lassú tempóban siklott. „Michael és barátai a kijelölt lejtőkön síeltek, majd átvágtak egy két lejtő közötti területen. Segített egy barátjának, aki elesett, majd a mély hóban egy sziklának ütközött, amitől a levegőbe repült, és a fejére esett. Borzasztó balszerencse okozta, nem a sebesség.” Kehm korábban elárulta azt is, hogy a baleset nagyon megviselte a betegágynál virrasztó családot, a legendás pilóta feleségét, Corinnát, lányát, Gina Mariát és fiát, Micket. „A család láthatóan nincs jól, sokkban vannak” – mondta Kehm.

Michael Schumacher Remains Critically Ill After Skiing Accident


A francia csendőrség vizsgálatot folytat a baleset körülményeivel kapcsolatban. Mivel két kijelölt sípálya között szenvedett balesetet, ahol a sziklás részeket hó borítja, gyanítják, hogy Schumacher egy ilyen sziklán ütötte meg magát. Elképzelhető, hogy egy másik, nem látható sziklára csúszva veszítette el az egyensúlyát. A helyszínre érkező mentőcsoport egy tagjának beszámolója szerint Schumacher sisakja darabokra tört, és rengeteg vér fogadta őket – számolt be a német Bild. Az olasz corriere.it ez alapján egy hét rajzból álló képregény segítségével próbálta rekonstruálni a balesetet. A két kijelölt pálya közötti részre futó Schumacher egy a hó miatt nem látható sziklába ütközik, majd előrezuhanva beüti a fejét egy másikba. Az ütés erejétől bukósisakja eltörik, Schumacher pedig mozdulatlanul marad a földön. corriere_rajz A galéria a képre kattintva érhető el.

A kedd délelőtti sajtótájékoztató

Schumacher orvosai elárulták, hogy a hétfő esti vizsgálatok kimutatták, Schumacher állapota egy időre viszonylag stabilizálódott, és valamelyest javult. Ez alapján, miután a vizsgálatok  egy az agy bal oldalán található, nagyobb, de könnyebben elérhető vérömlenyt is feltártak, úgy határozott az orvosi stáb, hogy ezt a hematómát is eltávolítja, hogy tovább csökkentsék a koponyaűri nyomást. A sikeres, kétórás beavatkozás után úgy tűnik, kedd reggeltől valamivel jobban tudja kontrollálni a szituációt, elsősorban a koponyaűri nyomást az orvosi csapat, de Schumacher állapota továbbra is kritikus, nincs túl az életveszélyen. Az orvosok továbbra sem bocsátkoznak prognózisba, de a stabilabb állapot lehetővé teszi, hogy alaposabb vizsgálatoknak vessék alá a sérült agyat. Az orvosi stáb a továbbiakban is csak abban az esetben tájékoztatja a közvéleményt, ha fontos változás áll be Schumacher állapotában, nem terveznek sajtótájékoztatót napi rendszerességgel. Michael Schumachert továbbra is mesterséges kómában tartják, testhőmérsékletét pedig 34 és 35 Celsius fok között. Mindezt azért teszik orvosai, hogy a lehetőségekhez képest kontrollálni tudják a koponyaűri nyomást, ami a legfontosabb faktor az ilyen típusú sérülések kezelésének ebben a szakaszában. A mélyaltatást csütörtökig, extrém esetben akár hetekig is fenntarthatják, vagyis addig, amíg az agy duzzanata nem kezd el jelentősen csökkenni.

Schumacher orvosai a kedd délelőtti sajtótájékoztatón


Schumacher jó kezekben van

Gary Hartstein volt F1-főorvos alapvetően pozitívan értékelte a fejleményeket, viszont azt is kihangsúlyozta, hogy türelmesnek kell lenni, mert a felépüléshez idő kell. A hallottak alapján arra a következtetésre jutott, hogy egyrészt Schumacher nagyon jó kezekben van, orvosai okosan döntöttek a második műtétről, másrészt viszont hétfő délután a legenda valószínűleg közvetlen életveszélyben volt a fokozódó koponyaűri nyomás miatt. Mivel a nyomás annak ellenére ért el veszélyes szintet, hogy a koponyát nyitva hagyták az első beavatkozás után, összességében úgy tűnik, hogy Schumacher hétfő délután sokkal súlyosabb állapotban volt, mint ahogy az korábban látszott. Hartstein blogján és twitterén követi nyomon Michael Schumacher állapotának alakulását, és magyarázza az orvosai által alkalmazott kezeléseket.

Coulthard írása a Telegraph oldalán

David Coulthard a Telegraph honlapján tette közzé, mennyire megindító látni azt a rengeteg üzenetet, jókívánságot és azt az aggodalmat, ami a világ sportrajongói felől árad Grenoble felé. „Reménykedem, és imádkozom, hogy rendbejöjjön, már csak azért is, hogy láthassa mennyi szépet mondanak róla az emberek. Azt hiszem, valójában soha nem kapta meg azt az elismerést, amit elképesztő eredményei alapján érdemelt volna” – írta Coulthard. Mivel a győzelem hajszolása közben olykor átlépett egy határt, kiváló alany volt arra, hogy főellenséggé kiáltsák ki, főleg Németországban. Sokan beskatulyázták, mint rossz bajnokot, és bevallása szerint Coulthard is egy volt ezek közül. Pedig az eredményeivel nem lehetett vitatkozni, ugyanazon szabályok mellett gyalulta le a mezőnyt. „Sosem voltam az ő szintjén. Ezt az ember nem mondhatja ki, még magának sem vallhatja be karrierje során, mivel hinnie kell magában, de most már gond nélkül kimondom.” Schumacher volt számára a hivatkozási pont, amikor előtte végzett, akkor tudta, jó munkát végzett, vallotta be Coulthard. És az arrogáns, törtető bajnok mellett van egy másik oldala is Schumachernek: a nagylelkű és kedves családapa. Coulthard visszaemlékszik a közös szivarozásokra, vagy arra, hogy sisakot cseréltek, amikor Michael visszavonult – a hétszeres bajnok sisakját továbbra is egyik lenagyobb kincseként őrzi. Schumacher visszatérése, mely egy emberibb oldala mellett azt is megmutatta, hogy az idő senkinek sem kegyelmez, inkább legitimálta, semmint megkérdőjelezte helyét az F1 legnagyobbjai között. „Szörnyű, hogy gyakran ilyesminek kell történnie valakivel ahhoz, hogy kimondjuk, tényleg kedveljük. Remélem, Michael újra győzelmet arat, és látni fogja, mit is jelent az embereknek.”

Michael Schumacher és David Coulthard 2003-ban, Brazíliában


Mindenki aggódik

Olyan hírességek is kifejezték jókívánságaikat Michael Schumachernek, mint Bill Clinton volt amerikai elnök, Arsene Wenger az Arsenal labdarúgócsapatának menedzsere vagy Luc Alphand korábbi alpesi sívilágbajnok. A Forma–1 jelenlegi és volt pilótái a twitteren közölték, hogy szorítanak Schumacher mielőbbi felépüléséért, de Angela Merkeltől Boris Beckeren, Steffi Grafon át Dirk Nowitzkiig és Lukas Podolskiig számos német híresség és sportoló fejezte ki aggodalmát és együttérzését. Norbert Haug, Schumacher barátja, korábbi Mercedes-csapatfőnök sokakkal együtt azon a véleményen van, hogy ha valaki le tud győzni egy ilyen traumát, akkor az Michael Schumacher. Sebastian Vettel elárulta, hogy sokkolta az eset. Jean Todt és Ross Brawn már vasárnap megérkezett a kórházba. Luca di Montezemolo Stefano Domenicalin keresztül tartja a kapcsolatot Schumacher családjával. Hétfőn Michael Schumacher édesapja és testvére, Rolf és Ralf Schumacher is megérkeztek Grenoble-be, így az egész család ott van a betegágy mellett. A család háláját fejezte ki a támogatásért, illetve az orvosoknak, akik mindent megtesznek Schumacher felépülése érdekében, de kérte a médiát, hogy tartsák tiszteletben magánéletüket.

A szurkolói támogatás is jelen van Grenoble-ben


Az adrenalin függésében

Michael Schumacher a Benettonnal leigázta a Forma–1-et, majd új kihívásra vágyva az akkor másfél évtizede szenvedő Ferrarihoz szerződött, és több éves kemény munkával segített nekik újra világbajnok istállóvá válni. Fél évtizedig senki nem tudta utolérni, majd az F1 történetének legfontosabb rekordjait megdöntve (hétszeres világbajnokként, 91-szeres futamgyőztesként) 2006-ban visszavonult. Az adrenalin azonban nagy úr, és miután másfél évtizedet a határon autózva töltött, ahogyan az a visszavonult autóversenyzőknél lenni szokott, olyan időtöltésekkel próbálta pótolni adrenalinszükségletét, mint az ejtőernyőzés vagy a motorversenyzés. Motoron bukott is egy komolyabbat 2009-ben, amikor súlyos nyak- és gerincsérüléseket szenvedett, de amikor egy évvel később, 41 évesen lehetősége adódott visszatérni az F1-be, azonnal igent mondott. Karrierje második Forma–1-es szakasza már egészen máshogy alakult, de a mezőnyben való brusztolást még mindig sokkal jobban élvezte, mint bármi mást. Az, hogy három évet eltöltött egy olyan istállónál, amelynek nem voltak győzelmi esélyei, mindennél többet elárul, mekkora örömet okozott számára F1-es autóban száguldani. 2012-es, végső visszavonulása után rengetegen megnyugodtak, hiszen mégis csak egy családos emberről van szó, akinek nem kellene a testi épségét kockáztatnia hétről hétre. Noha az autók biztonságosabbak, mint valaha voltak, azért történnek hajmeresztő dolgok – Vitantonio Liuzzi versenygépe például centiméterekkel kerülte csak el Schumacher sisakját Abu-Dzabiban 2010-ben. Schumacher visszatért az olyan szórakozásokhoz, mint a motorozás és az ejtőernyőzés, a lovaglás és a síelés pedig gyakorlatilag mindennapjai részévé vált. Korábbi benettonos csapattársa Martin Brundle hangsúlyozta, hogy ahogyan az a versenypályán is jellemző volt rá, és annak ellenére, mennyire lételeme a sebesség és a versengés, Schumacher a sípályán sem szokott felesleges kockázatot vállalni, meggondolatlanságba beleszaladni. Tekintve, hogy Schumacher mennyire gyakorlott síelő, a körülményeknek elképesztő szerencsétlenül kellett összejátszániuk ahhoz, hogy ez a vasárnap délelőtti kikapcsolódás ilyen csúnya véget érjen.

Schumacher, Michael

A Grenoble-i Egyetemi Kórház


A hétfő délelőtti sajtótájékoztató

A Grenoble-i kórházban hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatón orvosai megerősítették, hogy az éjszaka folyamán rosszabbodott Schumacher állapota, de a vasárnap este elvégzett beavatkozás után újabb agyműtétet nem kellett végrehajtani rajta, viszont az orvosok óráról órára dolgoznak, és nem tudnak előrejelzésekbe bocsátkozni. A 44 éves hétszeres Forma-1-es világbajnokot 48 órán keresztül mesterséges kómában tartják, állapota továbbra is kritikus. Családja Schumacher ágya mellett van. Az elsősorban barátként jelen lévő Stephan Chabardes professzor elárulta, hogy a bukósisak nem védte meg teljesen Schumachert, de sokat segített. A sürgősségi vizsgálatok vérzést, zúzódásokat és horzsolásokat tártak fel az agyban, és a vérzés kezelése érdekében operálták meg. „Több súlyos horzsolásról van szó, de részletekbe nem bocsátkozom” – mondta Chabardes – „Az ütés a jobb oldalán érte, az oldalára esett. A baleset után izgatott volt, de a kérdésekre nem felelt. Nem voltak normális neurológiai reakciói.” Jean-Francois Payen professzor elmondta, az, hogy Schumacher a bukósisak viselése ellenére ilyen súlyos agyi sérüléseket szenvedett, arra utal, hogy a legendás pilóta nagy sebességgel csapódott a sziklának. Az orvosok legfontosabb teendője az agyi ödéma kordában tartása, a koponyaűri nyomás szintjének, illetve a páciens testhőmérsékletének normális értékek között tartása, és a vérkeringés biztosítása az agyban. Második műtétről nem volt szó, és egyelőre nem is terveznek további beavatkozást. Az orvosi stáb véleménye szerint, ha nem visel bukósisakot, Schumacher már nem lenne életben, és a baleset is szerencsés helyen történt, ugyanis a segítség szinte azonnal megérkezett. A fejsérülésekre szakosodott Grenoble-i Központi Egyetemi Kórház rendszeresen ápol hasonló síbalesetet szenvedett pácienseket.

Schumacher orvosai a hétfő délelőtti sajtótájékoztatón


A szakértők az agyi traumáról

Christophe Chandler agysebész főorvos a kétoldali agysérülés veszélyeiről beszélt: „Az olyan komoly agysérülés, ami kómához vezet, nagyon súlyos helyzetről árulkodik. Minél tovább van kómában a páciens, annál kevésbé valószínű a teljes felépülés. Az nem jelenthető ki, hogy ezek a betegek nem fognak felépülni, ahogyan az agykárosodást sem lehet kizárni, de a kétoldali agysérülés nagyon súlyos és nagyon veszélyes.” Chandler azt is elárulta, hogy ilyen esetben az agyduzzanat még napokig fokozódhat, és nagyobb koponyaűri nyomást eredményezhet, ami tovább növeli a duzzanatot, és egy olyan önmagát erősítő folyamathoz vezethet, amely az agy létfontosságú területeit veszélyeztetheti. „Amikor ez történik, nagyon nagy a baj, mindazonáltal [Schumacher] valószínűleg a lehető legjobb ellátásban részesült, ami ilyen körülmények között elképzelhető” – tette hozzá Chandler. Gary Hartstein aneszteziológus és sürgősségi orvosprofesszor, aki részt vett Felipe Massa ellátásában 2009-ben a Hungaroringen elszenvedett fejsérülése után, blogján írt arról, hogy alapvetően megnyugtató hír, hogy nem került sor második műtétre. A második műtét ugyanis arról árulkodott volna, hogy állandósult a megemelkedett koponyaűri nyomás, ami beavatkozást igényel, erről azonban nem volt szó. Hartstein, aki Sid Watkins utódjaként hét évig az F1 főorvosaként szolgált, twitterén  magyarázta az ilyen típusú agyi traumát és annak kezelését. A koponyaűri nyomás csökkentése érdekében a lehető leggyorsabban le kell szívni a vérömlenyt – ezt a műtétet végezték el Schumacheren – a beavatkozás után, lélegeztetőgépen lévő páciens állapota pedig kritikus. A gyógyulás függ a sérülés súlyosságától, a nyomásfokozódás helyétől és mértékétől, a beavatkozás sebességétől és az idegsebészeti ellátás minőségétől. Hartstein azt is elárulta, hogy ilyen esetekben az agyi trauma után a páciens tudata egy ideig tiszta, majd a vérömleny kialakulása, megduzzadása, illetve az ezáltal megnövekedő koponyaűri nyomás hirtelen és drámai tüneteket okoz. Valószínűleg először ezért nem tűnt súlyosnak Schumacher állapota, és Hartstein szerint azért szállították át Grenoble-be, mivel romlani kezdett állapota, ami előtt a protokoll szerint intubálták és szedálták. Az autóversenyzőknél az agysérülések esetenként komolyabb kockázatot jelentenek a korábbi agyrázkódások miatt, ezért volt fontos, hogy a Schumachert korábban kezelő Gerard Saillant, illetve orvosa, Johannes Pheil is a helyszínre érkezzen. Schumacher legutóbb 2009-es motorbalesetekor szenvedett agyrázkódást.

A baleset

Michael Schumacher vasárnap délelőtt 11 és 11:15 között szenvedett balesetet a meribeli sípályán, a Saulire nevű 2738 méter magas csúcson. Eszméleténél volt, amikor 11:53-kor mentőhelikopterrel a Moutiers-ben lévő kórházba szállították. Onnan 12:45-kor Grenoble-ba vitték tovább. A Forma-1-től tavaly visszavonult hétszeres világbajnok pilóta viselt bukósisakot, de így is fejsérülést szenvedett, amikor egyes források szerint  a kijelölt pályán kívül síelve egy sziklának csapódott. A francia csendőrség ezzel szemben arról számolt be, hogy Schumacher a kijelölt útvonalon síelt. A síközpont igazgatója a baleset délutánján még azt nyilatkozta, hogy a sérülés nem látszott nagyon súlyosnak, Schumacher magánál volt, noha megviselte az eset; enyhe sokkot kapott és zavartnak tűnt. Egyes jelentések már délután is súlyos agyi traumáról szóltak, de többnyire az állt a beszámolókban, hogy Schumacher nincs életveszélyben. Állapotáról ennél többet nem lehetett tudni. Schumacher sajtófőnöke, Sabine Kehm megerősítette ugyan a baleset tényét, ezen kívül csak annyit mondott, hogy Schumacher 14 éves fiával volt síelni, illetve azt, hogy az egykori versenyző orvosi ellátásban részesül.