Schulz szerint készek tárgyalni Merkellel, de a koalíció még kérdéses

Fotó: AFP / PATRIK STOLLARZ

-

Nem törvényszerű a nagykoalíció folytatása, és a szociáldemokraták csakis nyílt végű, nem feltétlenül a kormányzati szerepvállalásról szóló tárgyalásokra hajlandók Merkellel – mondta a párt elnöke.


Az SPD elnökségi ülése után Martin Schulz, a párt elnöke azt mondta, hogy az új kormány megalakítása nem sürgős feladat, mert Németországnak cselekvőképes ügyvezető kormánya van. A testület ellenszavazat nélkül elfogadta a csütörtökön kezdődő kongresszusra készített indítványt, miszerint az SPD készen áll megbeszélést folytatni a kormányzati együttműködés lehetőségeiről a CDU/CSU szövetséggel. A nyílt végű megbeszélésekre a kongresszusnak kell felhatalmazást adnia.

Az együttműködés lehetőségeinek feltérképezését a következő héten kezdődhetnék. Amennyiben arra jutnak, hogy az egyeztetést érdemes átalakítani hivatalos koalíciós tárgyalássá, a párt vezetésének meg kell szereznie a kongresszusok közötti időszakok legmagasabb szintű döntéshozó fórum, az úgynevezett pártgyűlés hozzájárulását. Ha pedig a hivatalos koalíciós tárgyalás eredménye egy koalíciós szerződés tervezete lenne, pártszavazással meg kell szerezni a tagság többségének támogatását.

Schulz azt mondta, hogy az SPD a választási programja és a szociáldemokrata értékek alapján tárgyal a CDU/CSU-val, és csak akkor hajlandó a 2013-ban kezdett nagykoalíció folytatására, ha az új kormány elkötelezi magát a mélyreható változtatásokat mellett az országos, az EU-s és globális szinten.

Az SPD feltételei között szerepel a vállalkozások adóztatásának harmonizációja EU-s szinten, és a minimálbérre vonatkozó szabályok egységes, EU-s rendszerbe szervezése. A szociáldemokraták egy nemzeti szintű, modern bevándorlási törvény kidolgozásához, és a menekültek családegyesítési joga körüli viták humánus rendezéséhez is ragaszkodnak – mondta az SPD elnöke.

A párt vezetősége a szeptemberi Bundestag-választások után elhatározta, hogy a minden korábbinál gyengébb, 20,5 százalékos választási eredmény miatt ellenzékbe vonulnak, és ezt az irányvonalat még akkor is egyhangúlag elfogadott elnökségi döntéssel erősítették meg, amikor november 20-án kudarcba fulladt a CDU/CSU, a liberálisok és a Zöldek egyeztetése.

Az ún. Jamaica-koalíció bukása óta azonban az SPD fokozatosan elfordult a nagykoalíció merev elutasításától. Az irányváltás lassú és óvatos, mert a tagságban és több irányzatban igen népszerűtlen a nagykoalíció gondolata.

Egy pénteki felmérés szerint a németek 48 százaléka arra számít, hogy végül mégis ismét a két legnagyobb politikai erő, a CDU/CSU és az SPD alakít kormányt. Ez lenne a harmadik nagykoalíció Merkel vezetésével, és a negyedik Merkel-kormány.