Schulz: Orbán elzárkózik

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda/Bot

-

Orbán Viktor magyar miniszterelnök elzárkózik a menekültválság közös, európai uniós megoldásától - mondta Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke egy interjúban.


A német szociáldemokrata párt (SPD) politikusa a Spiegel Online hírportálon közölt interjúban elítélte Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter Magyarország uniós tagságának megvonásáról tett kijelentését, és hangsúlyozta: most a közösség összetartására kell összepontosítani, és nem „provokációkat kell egymás fejéhez vágni nap mint nap”.

Azonban – tette hozzá – „azt is bírálom, hogy Orbán Viktor mindenből kivonja magát, például a menekültkérdés közös megoldásából”. Megjegyezte, hogy Orbán Viktor „nem ócsárolhatja uniós kollégáit, így nem viselkedünk egymással”.

Schulz szerint most szolidaritásra van szükség, a menekültpolitika mellett a strukturális alapokkal kapcsolatban is, amelyeknek évek óta jelentős haszonélvezői az olyan tagállamok, mint Magyarország.

Orbán Viktor a magyar parlamentben hétfőn azt állította: „Brüsszel cselre készül”, ha a tagállamok nem egyeznek bele a menekültek kvóta szerinti elosztásába, akkor a baloldali önkormányzatokhoz költöztetik a migránsokat. Ezt az állítást az ellenzéki politikusok mellett Schulz is visszautasította és négyszemközti megbeszélést kezdeményezett a kijelentésről a magyar miniszterelnökkel.