Schulz: beszélni kell Orbánnal

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda/Bot

-

Párbeszédet kell kezdeni mindazokkal, akik úgy gondolkodnak az EU-ról, mint Orbán Viktor magyar miniszterelnök – mondta Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke hétfőn.


Orbán Viktor kifejezésre juttatja azt az Európában többséginek számító véleményt, hogy „az Európai Unió a nemzeti identitást helyettesíteni akarja egy európai kulturális amalgámmal”, ami ugyan tévedés, de ezt az érzést nagyon komolyan kell venni – mondta Marti Schulz EP-elnök és szociáldemokrata politikus a Passauer Neue Presse című bajorországi regionális lap „Fennmaradhat-e Európa nagy eszméje?” című fórumán.

Az így gondolkodó emberekkel keresni kell a párbeszéd lehetőségét, és nem szabad a „fejükre koppintani”, mert azzal „csak oda állítjuk őket, ahol állni szeretnének, jelesül az áldozatnak kijelölt sarokba” – mondta Martin Schulz. Inkább „nyílt vitát kell kezdeni arról a kérdésről, hogy milyen kulturális önazonossággal rendelkeznek a nemzetek az egyesült Európában” – tette hozzá az EP elnöke.

Szerinte az a legrosszabb megoldás, ha párbeszéd helyett „számkivetettnek minősítjük” mindazokat, akik ezt a kérdést felteszik. Arra a kérdésre, „hogy mikor fogy el Európa türelme Magyarországgal szemben, amelynek kormánya közvetett módon az utolsó ellenzéki lapot is megszüntette”, Schulz azt válaszolta, hogy ellenzi Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter felvetését az uniós tagság megvonásáról.