Schultznak nem tetszett a román kormányfő „fasiztázása”

Fotó: AFP / DANIEL MIHAILESCU / AFP / DANIEL MIHAILESCU

Martin Schultz, az Európai Parlament (EP) elnöke számon kérte Victor Ponta román miniszterelnökön azt, hogy fasiszta gondolkodásúnak nevezte Elmar Brok német EP-képviselőt – derült ki a román kormányfő egyik keddi nyilatkozatából.


Victor Ponta román miniszterelnök a múlt héten „felelőtlen, demagóg, fasiszta gondolkodású” politikusnak nevezte Elmar Brok német néppárti EP-képviselőt, amiért az kiutasítást és ujjlenyomatvételt javasolt a szociális rendszerrel visszaélő bevándorlók esetében. Schultz hétfőn az EP plénuma előtt is jelezte: elfogadhatatlannak tartja az ilyen minősítéseket, és közölte, hogy beszélni fog erről Pontával. A hétfői ülésnapon Tőkés László erdélyi EP-képviselő is védelmébe vette az EP külügyi bizottságának néppárti elnökét. A román kormányfő kedden megerősítette, hogy valóban felhívta őt az EP elnöke, akinek a szavaiból megértette, hogy Brok nem minden román bevándorlóra gondolt, csak azokra, akik visszaélnek a szociális rendszerrel. Ponta elismerte, hogy reagálása „nem volt szerencsés”, és emiatt sajnálatát fejezte ki Schultznak. „Lehet, hogy rosszul értettem, lehet, hogy pontatlanul fordították (...) Az mindenesetre fontos – és ezzel Schultz úr is egyetértett – hogy nem fogadhatunk el a románokkal és bolgárokkal szemben valamiféle Európa-ellenes rendszer bevezetését” – jelentette ki Ponta.


Na de mit mondott Elmar Brok?

A Ponta–Schultz-vitát Elmar Brok egy lapinterjúja váltotta ki, amelyben a románok és bolgárok előtt is megnyílt német munkaerőpiac védelmében azt javasolta: utasítsák ki a szociális rendszerrel visszaélő bevándorlókat Németországból, és vegyenek ujjlenyomatot tőlük, hogy visszatérésüket meg lehessen akadályozni. Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök ezt akkor úgy kommentálta: Monica Macovei néppárti politikus „barátaitól” csak arra lehet számítani, hogy ujjlenyomatot vennének a románoktól, és elektromos kerítések mögé zárnák őket. Elmar Brok válaszában rámutatott: több mint 15 évig harcolt azért, hogy Románia és Bulgária az Európai Unió teljes jogú tagjává váljék, és most éppen azért emelt szót, hogy az uniós szabályokat megsértő kisebbség miatt ne kerüljön veszélybe a román és bolgár törvénytisztelő többség európai mozgásszabadsága. „Ponta úr, akinek a jogállamhoz való viszonyát mindenki ismeri, most a törvénytisztelet érdekében tett felhívásomért vádol, de szemrehányása ellene fog fordulni. Nem kellene populista, belpolitikai célok miatt így viszonyulnia Románia egy régi barátjához” – fogalmazott Elmar Brok.