Schmidt Mária szerint az MTA politikai megrendelésre bírálja őt

Fotó: MTI/MTVA / Illyés Tibor / MTI/MTVA / Illyés Tibor

-

A történész alapítványa közlemébyben tiltakozik a Sorsok Háza kiállítás koncepcióját lehúzó MTA ellen, és politikai megrendelést emleget.


Éles hangú közleményben ment neki a Magyar Tudományos Akadémiának Schmidt Mária alapítványa azok után, hogy Lázár János, majd az MTA illetékes bizottsága is nagyon lesújtóan nyilatkozott az alapítvány által összeállított kiállítási koncepció ellen a Sorsok Házába.


Mint írják, a Közép-, és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány „a sajtóból értesült arról, hogy a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Központja erőteljes hangú bírálatot fogalmazott meg a „Sorsok Háza – Európai Oktatási Központ" előzetes koncepcióvázlatával kapcsolatban”. Szerintük a bírálat nyilvánosságra jutott töredékei alapján megállapítható, hogy “a közterület-átnevezésekkel kapcsolatos korábbi állásfoglalásukhoz hasonlóan az MTA mostani kritikája is politikai megrendelésre készült”.

Schmidt Máriáék ezért a szakmai etika felrúgásaként értékelik, hogy az „MTA tudatosan úgy állította be a Sorsok Háza előzetes munkaanyagát, mintha a végleges koncepcióról lenne szó. Bírálatukban egy 2013. szeptemberében keletkezett, kifejezetten az előkészítést szolgáló munkaanyagot állítanak célkeresztbe, így elemzői pozíciójuk igénytelensége, előítéletessége egyértelmű”. Mindezek alapján „megállapítható, hogy az MTA tudatosan akart megfelelni annak a politikai elvárásnak, melynek célja, hogy a közvélemény előtt lejárassák a Sorsok Házát”.

Az alapítvány szerint az MTA munkatársai nem is keresték őket az ügyben. Mint írják, „a 'bírálat' nagy része ezért feltételezések formájában megfogalmazott vádaskodásokat tartalmaz”.A Közalapítvány „sajnálattal veszi tudomásul, hogy a Magyar Tudományos Akadémia nem a 19. és 20. századi múltjának legnemesebb tradícióit eleveníti fel, hanem újra és újra teret enged a diktatúrából örökölt legrosszabb beidegződéseknek”.