Schiffer rendszeres vagyonosodási vizsgálatot akar

Fotó: MTI/Soós Lajos

Az LMP társelnöke az Állami Számvevőszéket küldené a korrupt politikusok ellen.


Törvényjavaslatban kezdeményezi az LMP, hogy a megbízatásuk kezdetén és végén is kötelezően vessék vagyonosodási vizsgálat alá a politikusokat és másokat is, akik közpénzzel gazdálkodnak. Schiffer András, a Lehet Más társelnöke közölte: a politikusokkal szembeni vizsgálatot nem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, hanem az Állami Számvevőszék végezné el. A javaslat a parlamenti képviselőkön kívül a kormányzati vezetők, a közjogi méltóságok, az önkormányzati vezetők, valamint az állami, önkormányzati tulajdonban lévő cégek vezetőinek esetében is előírná a rendszeres vagyonosodási vizsgálatot. A felmérést a vagyonnyilatkozat leadása után záros határidőn belül el kellene végezni, majd a politikusi megbízatás lejártakor, például parlamenti ciklus végén meg kellene ismételni.

„Azonnali, rendkívüli vizsgálatot kellene végrehajtani akkor, ha bejelentés érkezik, hogy valamelyik politikus  hirtelen bankszámlát nyit Bécsben, hirtelen befizet egy vadászatra valahol a messzi távolban, hirtelen megmagyarázhatatlan vagyongyarapodás vagy vagyoncsökkenés áll be”
– fogalmazott. A vagyonosodási vizsgálatok eredménye nyilvános, közérdekű adatnak minősülne, ezért közzé kellene tenni őket - tette hozzá. Kérdésre válaszolva az LMP-s politikus elmondta, hogy az Országgyűlés hatásköre ebben a kérdésben az európai parlamenti képviselőkre nem terjed ki, ezért az indítvány velük nem foglalkozik.