Schäuble: nincs válság az euróövezetben

Fotó: AFP / THOMAS COEX

-

Angela Merkel német kancellár sajnálja, hogy Matteo Renzi olasz miniszterelnök bejelentette lemondását, és szoros együttműködést ajánl a következő olasz kormánynak.


Angela Merkel német kancellár sajnálja, hogy Matteo Renzi olasz miniszterelnök bejelentette lemondását, és szoros együttműködést ajánl a következő olasz kormánynak – mondta hétfőn Berlinben a német kormány szóvivője. Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter pedig azt hangoztatta, hogy az olaszországi népszavazás nem vezet újabb euróövezeti pénzügyi válsághoz.

Steffen Seibert kormányszóvivő tájékoztatóján aláhúzta, hogy Angela Merkel támogatta Matteo Renzi reformtörekvéseit, jó együttműködésüket pedig a bizalom jellemezte. A berlini vezetés „nagy tisztelettel tudomásul veszi” az olasz választók demokratikus döntését, és a két ország barátságára és partneri kapcsolatára építve a következő kormánynak is szoros együttműködést kínál.

A külügyminisztérium szóvivője, Sawsan Chebli a tárcavezető, Frank-Walter Steinmeier athéni nyilatkozatát idézve hozzátette: a Renzi-kormány alkotmánymódosítási javaslatának bukása és a miniszterelnök lemondása ugyan kormányválságot jelent, de „nem a Nyugat hanyatlását”.

Matteo Renzi „helyes és szükséges” lépéseket tett országa megújításáért, de a szavazók ezt nem díjazták - mondta Frank-Walter Steinmeier, az Angela Merkel vezette jobboldali CDU-val kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) politikusa.

Az SPD elnöke, Sigmar Gabriel alkancellár hétfőn a Twitteren azt írta, hogy az alkotmánymódosítás elutasítása az előző napi népszavazáson „keserves Matteo Renzinek és Olaszországnak”, de tovább kell menni a modernizáció útján, mert a reformok leállításából, a „tétlenségből csak a populisták profitálnak”.

Hasonlóan vélekedett a CDU egyik tekintélyes vezetője, Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter is, aki az euróövezeti pénzügyminiszterek brüsszeli tanácskozása előtt tett nyilatkozatában német sajtójelentések szerint kiemelte, hogy a pénzügyi piacok nyugodtan fogadták a népszavazás eredményét, és nincs szó újabb euróövezeti válságról.

Az alkotmánymódosítás elutasítását érdemes higgadtan tudomásul venni, és nem szabad a falra festeni egy újabb euróválság ördögét – hangoztatta a miniszter, hozzátéve: Olaszországnak gazdasági és politikai értelemben is „nagy következetességgel tovább kell mennie azon az úton, amelyen Renzi az utóbbi három évben elindult”.