Scarlett Johanssont még leírni is ötvenmillióba kerülhet

Fotó: AFP / MARTIN BUREAU / AFP / MARTIN BUREAU

-

Franciaország egyik legnépszerűbb írója olyan a celebvilágot leleplező fikciót írt, amelynek az egyik szereplője Scarlett Johansson dublőre. A színésznő még tavaly nyáron beperelte Gregoire Delacourt-t, mondván, hogy a regénnyel rágalmazzák őt. Pedig az író Scarlettnek éppen, hogy bókolni akart. A párizsi bíróság júliusban dönt valamelyik művész javára.


Gregoire Delacourt regényének főszereplője egy modell, aki a sztori szerint Scarlett dublőreként dolgozik. Éppen ezért nem is meglepő, hogy az eddig csak Franciaországban megjelent könyv első oldalain az autószerelő, aki segítséget nyújt a modellnek, rögtön össze is téveszti őt Scarlett Johanssonnal. A szerelő csak hatvan oldallal később eszmél rá, hogy nem a hollywoodi csillagnak segített. Így indul Delacourt La première chose qu’on regarde című regénye, amely az independent.co.uk szerint nem áll meg a színésznőnél; a könyvben megemlítődik még Ryan Gosling és Gene Hackman neve is, rájuk kísértetiesen hasonlító szereplők bukkannak fel a későbbiekben. Nem véletlenül: az író a celebvilágról kívánt szatírát írni, amelyben majdnem mindenki valamelyik valóságos, ismert személyre hasonlít. „A híres emberek mindenhol és mindenkor ott vannak velünk, a celebkultúra a médiának, a sajtónak és az internetnek köszönhetően a nyakunkba lett varrva, és Scarlett reakciója is pontosan ennek a jelenségnek felel meg” - idézi Delacourt-t a lap. Scarlett még tavaly nyáron perelte be az írót, a személyiségi jogok megsértésére, rágalmazásra hivatkozott, és azzal vádolta Delacour-t, hogy a színésznő alakját csak azért használta fel könyvében, hogy többet kaszáljon vele. A színésznő ügyvédje a BBC-nek adott nyilatkozatában azt állítja, hogy a regény olyan szerelmi kapcsolatokat tulajdonít az ál-Scarlettnek, amelyek a valóságban nem léteznek.Pedig csak szerelmet akart vallani

Delacourt azzal készül védekezni a most kezdődött tárgyaláson, hogy ő valójában bókolni akart a könyvében Scarlett szépsége és törékenysége előtt. Ráadásul a egész sztori a dublőr légzsákjának meghibásodásával kezdődik, Delacourt szerint mégsem fogja őt valószínűleg beperelni egy légzsákgyártó cég. Az író ügyvédje hozzáteszi, hogy nem kéne összekeverni Delacourt, mint író és művész munkásságát egy paparazzo tevékenységével, aki utóbbi valóban üzleti célokra használná fel a színésznő karakterét. Hogy mennyire állják meg az érvek a helyüket, az majd várhatóan július elején fog kiderülni, akkor dönt a párizsi bíróság. Ha az író elvesztené a pert, akkor neki és kiadójának összesen 50 ezer euró (majdnem 15 millió forint) kártérítést kell fizetniük.