Sátrakkal segítik a csehek Magyarország bevándorlással való küzdelmét

-

Csehország ötven darab nagyméretű sátrat küld Magyarországra, hogy ezzel segítsen a bevándorlók elszállásolásában - közölte Milan Chovanec cseh belügyminiszter a nemzetbiztonsági tanács elnökségének ülésén.. Ez négymillió koronának, azaz mintegy 45 millió forintnak megfelelő segítség.


Chovanec szerint a közelmúltban bevezetett szigorúbb ellenőrzések következtében napi átlagban 15 külföldit vesznek őrizetbe a cseh hatóságok. Többségük Szíriából, Afganisztánból, Irakból és Pakisztánból érkezett Európába.


Az első fél évben a cseh hatóságok által őrizetbe vett illegális bevándorlók száma meghaladta 2500 főt, ami 42 százalékkal több, mint a tavalyi év első felében - mondta Bohuslav Sobotka kormányfő újságíróknak.


Ha a menekülthelyzet rosszabbodna, bevetnék a hadsereget is

Sobotka szerint a közelmúltban bevezetett ellenőrzéseket akkor szigorítják tovább, ha az őrizetbe vettek száma napi átlagban megkétszereződik, tehát eléri a harmincat. A miniszterelnök megjegyezte, hogyha a menekülthelyzet drámai módon rosszabbodna, akkor a határellenőrzésekre a hadsereget is be kellene vetni. „Ezt jelenleg nem tartjuk reálisnak" - jelentette ki Sobotka.


A cseh nemzetbiztonsági tanács elnöksége öttagú: a kormányfő mellett a belügyminiszter, a külügyminiszter, a védelmi miniszter és a pénzügyminiszter a tagja.