Sártengerben élnek a menekülők a francia táborokban

Fotó: AFP / FRANCOIS_LO_PRESTI

-

Embertelen körülmények között él legalább 3000 ember, a gyerekek éheznek – tapasztalta a brit Munkáspárt vezetője Calais-nál. Szerinte az Egyesült Királyságnak több embert kellene befogadnia. Közben lezárták a calais-i kikötőt, mert bevándorlók próbáltak mindenáron Angliába jutni egy hajón.Jeremy Corbyn szerint a a táborokban várakozó embereket be kellene engedni Angliába, ha jönni akarnak. Az Egyesült Királyságnak követnie kell a német példát, vélekedett, de azt is elismerte, hogy pártjának nem sikerült meggyőznie a közvéleményt a bevándorlás előnyeiről.

Bár az ország a török, illetve jordániai menekülttáborokból 20 000 szíriai menekült betelepedését engedélyezte, a Munkáspárt vezetője szerint ez nagyon kevés. Ugyanakkor a brit kormányon egyre nagyobb a nyomás, hogy fékezze a menekültáradatot. Közvélemény-kutatások szerint a lakosság 70 százaléka a jelenleginél kevesebb bevándorló befogadásával értene egyet.

Közben ideiglenesen lezárták Calais kikötőjét, miután bevándorlók szinte megostromoltak egy hajót abban a reményben, hogy így eljutnak Angliába. Körülbelül 50 ember szállt fel a Spirit of Britain nevű hajóra.

A többi hajó 90-120 percet késett az incidens miatt, a kikötőbe a rendőrség is kivonult.