Sarkozy Moszkvában hízelgett Putyinnak

-


A volt francia elnök csütörtöki moszkvai látogatásán kijelentette, hogy az Oroszországgal fenntartott jó kapcsolat elengedhetetlen ahhoz, hogy a világ hatalmi egyensúlya megmaradjon. A külpolitikai hírekkel foglalkozó Foreign Policy orosz forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Sarkozy a Nemzetközi Kapcsolatok Állami Egyetemén mondott beszédében kijelentette: „Oroszország nélkül nem tudjuk kezelni az előttünk álló súlyos konfliktusokat. Hibát követünk el, ha elfelejtjük Oroszország fontos szerepét. Franciaország nem követi el ezt a hibát.”


A korábbi francia elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a Szíriában dúló súlyos háború idején mindenki számára óriási veszteség lenne újabb hidegháborúba kezdeni.

Egy ilyen nyilatkozat komoly változást jelez a Republikánusok nevű jobbközép pártot vezető Sarkozy külpolitikájában, mivel amikor 2007-ben kampányolt az elnöki pozícióért, még egyértelműen Amerikához volt lojális. A változás oka az lehet, hogy Sarkozy már a 2017-es francia választásokra készül, és az amerikaiakkal jó kapcsolatot ápoló mostani elnök, Francois Hollande és a Moszkvával barátkozó szélsőjobboldalt vezető, Marine Le Pen között szeretne elhelyezkedni.