Sarkozy kiborult az elnökjelölti vitán

Fotó: MTI/EPA / GUILLAUME HORCAJUELO

-

A volt elnök kioktatta a korábbi kampányának illegális finanszírozását firtató újságírót.


Nicolas Sarkozy volt francia államfő „méltatlannak” találta, hogy a 2007-es elnökválasztási kampányának állítólagos törvénytelen líbiai finanszírozásáról kérdezte a műsorvezető csütörtök este a francia jobboldal elnökjelölt-állító választása előtti utolsó, harmadik tévévitában. A BFM hírtelevízió felmérése szerint a hét jelölt közül a nézők François Fillon volt miniszterelnököt találták a leginkább meggyőzőnek.

„Ezt a méltatlanságot! A közszolgálati csatornán vagyunk. Nem szégyelli magát, hogy egy börtönben ült embert idéz, akit számos alkalommal elítéltek rágalmazásért, és aki egy hazudozó?” – mondta Nicolas Sarkozy, amikor David Pujadas, a France2 közszolgálati televízió vezető politikai újságírója megkérdezte az exelnököt, hogy kapott-e Ziad Takieddine francia-líbiai üzletember közvetítésével támogatást Moammer Kadhafi néhai líbiai vezetőtől.

A francia fegyverszállítási ügyekben sokáig közvetítőként fellépő Ziad Takieddine csütörtöki kihallgatásán megerősítette, hogy 2006-ban és 2007-ben három alkalommal adott át pénzzel teli bőröndöt, összesen 5 millió eurót Nicolas Sarkozynek, aki akkor belügyminiszter volt, illetve akkori kabinetfőnökének, Claude Guéant-nak. Azt viszont nem tudta bizonyítani, hogy a pénz tényleg a 2007-es elnökválasztási kampány finanszírozására szolgált.

Nicolas Sarkozy az először több mint három éve elhangzott vádakat korábban többször is határozottan tagadta, legutóbb a Le Figaro című konzervatív napilapban csütörtökön megjelent interjúban, de a tévévitában nem volt hajlandó az újságíró kérdésére érdemben válaszolni.

Az ügyben a párizsi ügyészség 2013 áprilisában indított előzetes vizsgálatot egyebek mellett korrupció, befolyással való üzérkedés, hamisítás és pénzmosás gyanúja miatt.

A hét jobboldali elnökjelölt-aspiráns – hat férfi és egy nő – utoljára vitázott az előválasztás vasárnapi első fordulója előtt.

A felmérések szerint az esélyesek listáját két éve a 71 éves Alain Juppé, Bordeaux polgármestere vezeti, aki Nicolas Sarkozy államfősége idején külügyminiszter volt, 1995 és 1997 között pedig az akkori jobboldali kormány miniszterelnöke. Szorosan mögötte halad a felmérések szerint Nicolas Sarkozy, és a mezőnyből sokáig kiemelkedő duót az elmúlt héten valamennyi felmérés szerint megközelítette François Fillon, aki Sarkozy elnöksége idején, öt éven át a kormányt vezette.

A csütörtöki több mint kétórás, nagyobb összecsapások nélküli, technikai jellegű tévévitában – amelyben az amerikai elnökválasztás eredményétől Franciaország szíriai szerepvállalásán keresztül a francia oktatás helyzetéig számos kérdésben fejtették ki egy-egy perces időkeretben a jelöltek az álláspontjukat – a tévénézők 33 százaléka Fillont találta a legmeggyőzőbbnek a BFM hírtelevízió gyorsfelmérése szerint. Alain Juppét a nézők 32, Nicolas Sarkozyt pedig 18 százaléka ítélte meg a legjobbnak. A kizárólag a jobboldali választók véleményét tükröző felmérés szerint is Fillon lett a győztes 39 százalékkal, Sarkozy 26, míg Juppé 25 százalékot kapott.

A november 20-án és 27-én megrendezendő jobboldali előválasztások tétje jelentős, hiszen a belviszályban meggyengült baloldal meglehetősen népszerűtlenné vált Franciaországban az elmúlt kormányzási időszakban. Így az előválasztások győztese jó eséllyel a Nemzeti Front jelöltjével, Marine Le Pennel mérkőzhet majd meg az elnöki címért jövő májusban. Jóllehet Le Pennek választásról választásra nő a támogatottsága, egyes – szélsőségesnek tartott – nézetei miatt a legtöbb franciából még mindig ellenérzést vált ki. Azaz a jobboldali előválasztások győztesének szinte egyenesnek tűnik az útja az államfői székig.