Sarkozy célkeresztben

Fotó: MTI/EPA / GUILLAUME HORCAJUELO

-

Nagyobb összecsapások nélkül, nyugodt hangulatban mutatták be a francia jobboldal elnökjelöltjei programjukat csütörtök este az első televíziós vitájukban, amelyben elsősorban Nicolas Sarkozy volt államfő állt a párttársai célkeresztjében.


Másfél hónappal a francia jobboldal kétfordulós elnökjelölt-állító választása előtt a hét jelölt gondosan ügyelt arra, hogy a két és fél órás vitában ne forduljanak egymás ellen. Nem is szóltak közvetlenül egymáshoz, hanem kizárólag a műsorvezetők kérdéseire válaszolva, szigorú időkeretekben, visszafogottan beszéltek a kormányzati elképzeléseikről.

A favoritnak számító Alain Juppé volt miniszterelnök és külügyminiszter, Bordeaux polgármestere végig háttérben maradt, és hagyta, hogy a többiek támadják a felmérések szerint második helyen álló Nicolas Sarkozyt.

Az első megszólaló, Jean-Francois Copé, aki Nicolas Sarkozy elnöksége idején költségvetési miniszter volt, azzal indított, hogy a változás, amelyet a 2007-es kampányban Nicolas Sarkozy ígért, nem valósult meg, ezért ő szeretné azt véghez vinni.

„De hát együtt kormányoztunk” – válaszolt vissza a volt elnök, aki megválasztása esetén „energikus, azonnali és konkrét” alternatívát ígért a baloldal ötévi kormányzását követően. Bruno Le Maire, aki Nicolas Sarkozy agrárminisztere volt, szintén az elmúlt kormányzatok mozdulatlanságát bírálta, és a teljes megújulást tűzte zászlajára.

„Mindenki azt gondol, amit akar. Végül is azért vagyunk mindannyian jelöltek, mert nem ugyanazok az elképzeléseink” – hangsúlyozta a volt elnök.

Az elsősorban gazdasági kérdésekről szóló vitában, amelyben a már ismert programjukat részletezték a jelöltek, a két nagy esélyes, Alain Juppé és Nicolas Sarkozy bírósági ügyei is szóba kerültek.

A 71 éves Alain Juppét 2004-ben 14 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, és egy évre eltiltották a választáson elnyerhető politikai tisztségektől, amiért az 1990-es években a jobboldali párt munkatársait párizsi alpolgármesterként a városháza büdzséjéből fizette.

A politikus arra emlékeztetett, hogy a fellebbviteli bíróság kimondta, hogy a törvénytelen finanszírozás nem járt személyes haszonszerzéssel, és hogy nem lehet egy embert bűnbakká tenni egy kollektív hibáért. Azt is kiemelte, hogy az eset óta többször újraválasztották polgármesternek Bordeaux-ban.

„Ha a franciák úgy ítélik meg, hogy a hibám diszkvalifikál, nem fognak megválasztani” – mondta Alain Juppé.

Nicolas Sarkozy – aki tucatnyi jelenleg folyó eljárásban érintett, és egy korrupciós ügyben, valamint a 2012-es kampánya állítólagos törvénytelen finanszírozása miatt bíróság elé kell majd állnia – azt hangsúlyozta, hogy „37 év politikai élet után még soha nem ítélték el”. „Azt gondolják, hogy ha lenne mit a szememre hányni, elindulnék ebben a kampányban?” – mondta a nézőknek a volt elnök.

A többi jelölt viszont azt emelte ki, hogy a jobboldali elnökjelöltnek példásnak és tisztességesnek kell lennie.

A felmérések szerint a franciák úgy ítélik meg, hogy az exelnök nem tudott megújulni, s ezért fokozatosan lemarad legfőbb párton belüli riválisa és volt külügyminisztere, Alain Juppé mögött. Bordeaux jelenlegi polgármestere egy vasárnap nyilvánosságra hozott felmérés szerint a jobboldali elnökjelölt-állító választás első fordulójában a szavazatok 42, míg Nicolas Sarkozy csak 28 százalékára számíthat, a második fordulót pedig Alain Juppé 62 százalékkal nyerheti meg.