Sarapova bekerült az orosz csapat előzetes riói keretébe

Fotó: Getty Images / Bradley Kanaris

-

A meldonium használata miatt felfüggesztett teniszező annak ellenére van rajta a listán, hogy jelenleg sem versenyezhet.


Az ötszörös Grand Slam-győztes játékos versenyengedélyét márciusban felfüggesztették, mivel kiderült, hogy a januári Australian Openen elvégzett doppingvizsgálata pozitív eredményt hozott. Ennek ellenére az Orosz Teniszszövetség bízik benne, hogy a nemzetközi szövetség időben megszünteti az ideiglenes versenytilalmat, így Sarapova részt vehet a riói olimpián.

„Sarapova szerepel az előzetes keretben. Amennyiben nem lesz lehetősége az indulásra, a rangsorban utána következő játékos kerül a csapatba” – mondta Samil Tarpiscsev, a szövetség elnöke.

Oroszország négy női játékost indíthat egyéniben, de jelenleg hét játékosa szerepel a világranglista legjobb 56 helyezettje között, ami riói indulást jelent.

A véráramlást elősegítő meldonium – amely rajta van az új, január elseje óta érvényes WADA-tiltólistán – szívgyógyszerként mildronat néven terjedt el a balti államokban és Oroszországban. Használata javítja a vérkeringést, a sportolóknál így növeli a fizikai és mentális terhelhetőséget.

A WADA a szer év eleji tiltásának bevezetését követően április közepén engedményt tett, amely szerint azok a sportolók, akik március 1-je előtt buktak le a meldonium nevű anyaggal, s mintájukban alacsony volt annak értéke, mentesülnek az eltiltás alól. Az ügynökség a döntést azzal magyarázta, hogy a jelenlegi módszerekkel nem lehet meghatározni, mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből a szer, azaz nem tudni, hogy január elseje előtt vagy után szedett belőle a versenyző.

A WADA legutóbb arról számolt be, hogy eddig 288 sportoló adott pozitív mintát, az orosz hírügynökség pedig azt írta, hogy a meldoniummal megbukottak között legalább 31 orosz sportoló van.