Sarapova: az ütő marad

Fotó: MTI/EPA / Mike Nelson

-

Szerződést hosszabbított az ütőszponzora Marija Sarapova teniszezővel, aki hétfőn bejelentette, pozitív lett a doppingtesztje az Australian Openen.


„Őszintén beismerte, hogy hibázott” – indokolta a döntést Johan Eliasch, a Head elnök-vezérigazgatója. „Évtizedeken át példakép volt, milliók nézték és játszották a teniszt neki köszönhetően, most pedig bátran kiállt a nyilvánosság elé, és bevallotta, hogy hibázott. Büszkén kiállunk mellette most és a jövőben is.”

A vállalatvezető biztos abban, hogy a 28 éves sztár nem teljesítményfokozási céllal szedte a meldoniumot: „Ahhoz, hogy ennek a szernek érzékelhető hatása legyen, napi 1000-2000 milligrammot kell bevenni belőle. Ügyvédje szerint Marija ennél sokkal kevesebbet szedett.”

Az ötszörös Grand Slam-bajnok a cukorbetegség megelőzésére tíz éve szedett egy gyógyszert, amelynek az egyik hatóanyaga, a meldonium decemberben felkerült a tiltólistára. Sarapova elismerte, hogy megkapta a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) legújabb változásokat tartalmazó levelét, de azt mondta, nem nézte át a listát.

A világ legjobban kereső – tavaly 29,5 millió dollárral gazdagodó – női sportolójának szponzorai az elmúlt napokban sorban leállították az együttműködést. A Nike amerikai sportruházatgyártó vállalat, a Porsche autógyár és a TAG Heuer svájci órakészítő cég is közölte, hogy a vizsgálat végéig felfüggeszti Sarapova támogatását.