Sándor Máriát még a fideszesek is bírják

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-


A Publicus Intézet által a Vasárnapi Hírek számára készített közvélemény-kutatásból az derült ki, hogy a magyar társadalom többsége szimpatizál a civilek akcióival: 62% egyetért a tiltakozó tanárok célkitűzéseivel.


A civil szereplők közül az egészségügy és az oktatás megreformálásáért küzdő Sándor Mária megítélése a legjobb: még a Fidesz-szavazók 64%-a is hitelesnek tartja. Ez az arány a bizonytalan szavazóknál 77%-os, a Jobbik-szavazóknál 78%-os, az MSZP-szavazóknál pedig 87%-os.

A válaszokban sok ellentmondás is felszínre került: az emberek 90%-a egyetért azzal az állítással, hogy fontos, hogy az emberek kiálljanak a véleményük mellett, és a nyilvánosság előtt ki is mondják azt, ugyanakkor majdnem 60% szerint a civileknek nem az utcán kell elmondaniuk, mit gondolnak.

63% szerint a civileknek az ellenzéki pártokkal is össze kellene fogniuk, mert 67% szerint a politikának kellene megoldani a felmerülő problémákat. Ugyanakkor, ha az ellenzék nem lép fel határozottan az oktatás- és egészségügyben, akkor 72% szerint a civileknek kell ezt megtenniük. Ezzel az állítással a Fidesz-szimpatizánsok többsége is egyetért.