Sándor György se írna a Magyar Krónikába

Fotó: MTI/Beliczay László / MTI/Beliczay László

Egyre több szerző mond nemet vagy halogatja az arról szóló választ, hogy részt vegyen-e a Magyar Krónika című folyóirat munkájában. Sándor György humorista visszautasította a felkérést, Káel Csaba rendező nem árulja el, hogy mit gondol a kormányfő által megálmodott lapról.


Sándor György humorista sem venne részt a Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott által tervezett Magyar Krónika című folyóirat munkájában - írja a Heti Válasz a humorista nyílt levelére hivatkozva. “Meghökkenve olvastam január 6-án, hétfő este, hogy anélkül, hogy velem egyeztettek volna, az én nevem is felkerült arra a listára, amely a Magyar Krónika leendő szerzőinek nevét tartalmazza” - írta a lapnak Sándor. A felkérést arra hivatkozva utasította el, hogy 1990 óta úgynevezett „két oldal" közötti híd szerepét vállalta fel, így csak olyan fórumban venne részt, amelyben ennek a szerepnek a hitelessége nem sérülne. Hétfőn derült ki, hogy Orbán Viktor kormányfő kezdeményezésére, közpénzből Magyar Krónika címmel folyóirat indulna. A lap főszerkesztője Bencsik Gábor lenne, aki a Demokrata-főszerkesztő Bencsik András testvére. A folyóirat lapindítóját csütörtök este 6 órakor a Magyar Demokrata Andrássy úti szerkesztőségében tartják, az értekezletet a tervek szerint maga a kormányfő tartja. Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott és Bencsik Gábor száz fideszes politikusnak, a kormánypárthoz közel álló művésznek küldött meghívott, hogy vegyenek részt a folyóirat munkájában. Az elmúlt napokban azonban egyre többen jelezték, hogy nem kívánnak a lapba írni. Többen pedig halogatják, hogy választ adjanak arra, mit gondolnak a lapról. Káel Csaba rendező, a Művészetek Palotája vezérigazgatója szerdán munkatársán keresztül azt közölte a VS.hu-val: nem kíván nyilatkozni a Magyar Krónikáról, több szerzőhöz hasonlóan ő is csak a sajtóból értesült a tervezett lapról. Munkatársa azt mondta: arról nincsen információja, a vezérigazgató elmegy-e a csütörtöki megbeszélésre, vagy a jövőben részt vesz-e a lap munkájában. Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója munkatársán keresztül szintén azt közölte, hogy nem kíván nyilatkozni a témában. Nem vállalta a részvételt eddig Balogh Ákos Gergely, a Mandiner főszerkesztője, Ráday Mihály operatőr, Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, Navracsics Tibor kormányfő-helyettes, Szinetár Miklós rendező, Hankiss Elemér szociológus, a Heti Válasz munkatársai közül pedig Ablonczy Bálint, Stumpf András, Osztovits Ágnes, Borókai Gábor főszerkesztő. A VS.hu korábbi cikkéből derült ki, hogy nemet mondott Kovács Ákos zenész is.


Lopták az ötletet?

Telepi János blogger a Cink.hu-nak arról számolt be, hogy a Magyar Krónika ötletét a a Szimpatikus blogjáról lopták. “Amikor 2008-ban elindítottam a Szimpatikus magyarok blogját, ezt az utasítást adtam ki saját magamnak: keresd a jót! Akkor úgy éreztem, szükségem van a jó dolgok újrafelfedezésére, mert éppen egy igen durva időszak volt mögöttem” - írja. A blog már nem frissül, Telepi szerint azért, mert már nincs szüksége önterápiára. „A dolgok jóra fordultak, az életet szépnek látom, gyűlöletet nem érzek, az önbizalam is visszatért. Ezek szerint a Magyar Krónikát létrehozó csapat tagjai még nem tartanak itt” - írja a blogger.