Sanders vitatja Clinton diadalát

Fotó: Getty Images / Justin Sullivan

-

Úgy tűnik, végleg eldőlt, hogy Hillary Clinton lesz Donald Trump ellenfele a 2016-os elnökválasztáson. Az AP hírügynökség számításai szerint már a hat keddi előválasztás előtt bebiztosította elnökjelöltségét. Bernie Sanders bírálta a korai eredményhirdetést, szerinte a mai eredmények még fordíthatnak a verseny állásán.


"Történelmi, példa nélküli pillanat küszöbén vagyunk, de még sok a teendőnk. Holnap hat államban tartanak választást, és mi minden egyes szavazatért küzdeni fogunk" - mondta Clinton hétfő este, amikor az AP kihozta beszámolóját arról, hogy a volt külügyminiszter már összegyűjtötte az elnökjelöltséghez szükséges 2383 küldött támogatását.

Ezzel az eredménnyel Clinton tényleg történelmet írhat, hiszen az Egyesült Államok 240 éves történetében először fordul elő, hogy egy nagy pártnak női elnökjelöltje legyen. A Fehér Ház már jelezte: Obama hamarosan nyilvánosan is támogatásáról biztosítja volt külügyminisztere jelölését.


Bernie Sanders szerint még nem lefutott a verseny


Hillary Clinton riválisa, Bernie Sanders nem örült a korai eredményhirdetésnek. A vermonti szenátor szóvivője szerint a média elsiette a dolgot azzal, hogy a szuperdelegátusok támogatása alapján máris győztesnek kiáltja ki Clintont. Sanders szerint még van esélye fordítani, ha sikerül Kaliforniában nyernie kedden.

Clinton már hétfőn azt mondta: szerinte Sandersnek vissza kellene lépnie a versenyből a keddi választások után, ahogy ő is visszalépett Barack Obama javára nyolc évvel ezelőtt a kampány ezen szakaszában.