Sanders továbbra sem támogatja Clintont

Fotó: Getty Images / Scott Eisen

-

Trump legyőzését a szenátor is fontosnak tartja.


Bernie Sanders nem ismerte el vereségét és nem támogatta Hillary Clinton elnökjelöltségét. Ám hajlandó együttműködni a demokraták várható elnökjelöltjével annak érdekében, hogy ne Donald Trump legyen az Egyesült Államok következő elnöke. A vermonti szenátor nem buzdította támogatóit, hogy szavazzanak Hillary Clintonra, sőt, hangsúlyozta, a küldöttek vele együttműködve vesznek részt a nyári elnökjelölt-állító konvención Philadelphiában.

Sanders azt mondta, együttműködik majd Clintonnal a Demokrata Párt átalakításában, és szerint folytatni kell az általa megkezdett "politikai forradalmat". „Trumpot le kell győzni!" - mondta Sanders. "De nem lehet csak Donald Trump legyőzése az egyetlen célunk. További erőfeszítéseket kell tennünk annak az Amerikának a megteremtésére, amelyről tudjuk, hogy megteremthető. Minden energiánkat erre kell fordítanunk a demokrata Országos Konvención, ahol több mint 1900 delegátusunk lesz" - vázolta céljait Bernie Sanders.

Sanders és Clinton között változatlanul nagy nézetkülönbség vannak. A szenátor azt mondta, mindent elkövet, hogy programja, illetve annak elemei - a minimálbér emelése, a nőknek a férfiakkal egyenlő javadalmazása, a repesztéses eljárással történő olajkitermelés leállítása és az amerikai-csendes-óceáni szabadkereskedelmi megállapodás leállítása - bekerüljenek a Demokrata Párt programjába. Továbbra is azt követeli, hogy a Demokrata Országos Tanács éléről váltsák le Debbie Wasserman Schultzot, aki szerinte a kampányban túlzottan elfogult volt és ellene tevékenykedett.

Clinton nem számol a szenátorral, mint alelnök-jelölttel, s a massachusettsi szenátor, Elizabeth Warren jelölését fontolgatja. Warrent a Demokrata Párt balszárnyához sorolják.