Sanders nem adja fel a küzdelmet

Fotó: Getty Images / Brendan Hoffman

-

A párt vezetése még Clintont támogatja, aki Kentuckyban alig nyert, Oregonban nagyot veszített.


A Kentuckyban és Oregonban tartott előválasztásokkal folytatódott a demokrata pártban zajló küzdelem. Hillary Clinton Kentuckyban csak kétezernél is kevesebb szavazattal, alig 0,5 százalékkal sikerült többet szereznie, mint vetélytársának, Bernie Sandersnek, Oregonban pedig jelentős arányú vereséget szenvedett.

Bernie Sander, bár lényegesen kevesebb támogató delegátusa van, nem akar kiszállni a küzdelemből. „Nagy győzelmet arattunk néhány hónappal ezelőtt Washington államban, most éppen Oregont nyertük meg, és győzni fogunk Kaliforniában is – mondta a Kaliforniában kampányoló vermonti szenátor. – Az utolsó voksokért is megküzdünk.”

A demokrata párt vezetése megpróbálja visszaléptetni Sanderst. Harry Reid szenátor beszélt az elnökjelölt-aspiránssal, Debbie Wasserman Schultz, a Demokrata Országos Bizottság elnöke pedig televíziós interjúban beszélt a párt megosztottságáról. Mindketten Clintont támogatják. Sanders azonban eltökélt, hogy nem lép vissza. Ezzel megnehezíti Clinton helyzetét: Larry Sabato, a Virginia Egyetem politológus professzora szerint ha nem Clinton, hanem Sanders lenne a demokraták jelöltje, akkor a demokraták valószínűleg nagyobb eséllyel nyernének novemberben.

Clinton kampánycsapata már Ohióban, Virginiában, Floridában és Nevadában is megkezdte a kampányt a republikánusok várható elnökjelöltje, Donald Trump ellen.