Sanders győzelemmel tartotta életben elnökjelöltségi esélyeit

Fotó: Getty Images / Brendan Hoffman

A vetélytárs nélkül maradt Donald Trump tovább menetelt a keddi amerikai előválasztáson, a demokrata oldalon viszont kiélezett volt a küzdelem. Bernie Sanders ugyan továbbra is jócskán le van maradva Hillary Clintonnal szemben, de nyugat-virginiai győzelmével életben tartotta esélyeit az elnökjelöltségre.


A republikánus táborban Ted Cruz texasi szenátor és John Kasich ohiói kormányzó múlt heti visszalépésével Donald Trump maradt az egyedüli elnökjelölt-aspiráns, ám a szavazócédulákon változatlanul szerepelt néhány korábbi induló neve is. Ted Cruzra a nyugat-virginiai szavazók 11 százaléka, John Kasichre 10 százaléka, Ben Carsonra pedig 2 százaléka voksolt, és még Jeb Bush is kapott bő egy százaléknyi szavazatot. Donald Trump a voksok 76 százalékával aratott diadalt. Nyugat-Virginiában 34 kongresszusi küldött elnyerése volt a tét, Nebraskában pedig 36 delegátusról döntöttek. Trump a nebraskai előválasztást, és ezzel együtt mind a 36 küldött támogatását is megnyerte.


Továbbra is Hillary Clinton az esélyesebb


A demokraták csak Nyugat-Virginiában tartottak választást, ők ugyanis Nebraskában már korábban voksoltak. A vermonti szenátor végül 51 százalékos támogatottsággal nyert, Clintonra a választók 36 százaléka szavazott. “Nagyon nagyot győztünk" - mondta Sanders esti beszédében, és emlékeztetett arra, hogy az eredmény üzenete nem más, mint az, hogy az emberek új gazdaságpolitikát akarnak, olyan gazdaságpolitikát, amely nemcsak a társadalom egyetlen százalékát jelentő gazdagoknak segít a boldogulásban.

Sanders a nyugat-virginiai eredménnyel immár a tizenkilencedik szövetségi államban aratott diadalt, míg vetélytársa, Hillary Clinton huszonhárom államban győzött.

Az elemzők szerint Sandersnek a keddi győzelem ellenére sincs túl sok esélye, hogy maga mögé utasítsa Hillary Clintont az elnökjelöltségért folytatott versenyben. A CNN úgy számolt, hogy Sandersnek legalább a hátralévő szavazatok 66 százalékát be kéne gyűjtenie ahhoz, hogy ő lehessen a demokraták elnökjelöltje.