Salgótarjánban lesz az első közösségi főiskola

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

Az elméletet az Óbudai Egyetemen, a gyakorlatot a városi cégeknél sajátíthatják el a hallgatók. Akár 200-300 embernek is lehet munkája, amíg tanul – ezt ígérik a vállalatok. Az új képzési rend 2017-ben indul.


Salgótarjánban nyílik az ország első közösségi főiskolája. A felsőoktatási stratégia szerint ez az intézménytípus lesz a képzőhelyek 4., vagyis legalsó szintje. Saját oktatókat nem foglalkoztatnának, viszont együttműködnének a helyi cégekkel.

A képzés 2017 szeptemberében kezdődne, úgy, hogy a gyakorlati tudást helyi vállalkozásoknál szereznék meg a hallgatók, az elméletit az Óbudai Egyetem képzésein. Az, hogy utóbbi Óbudán vagy Salgótarjánban történik-e, a létszámtól függ — írja az MTI. Fodor János, az Óbudai Egyetem rektora az általános mérnöki képzést nevezte jó lehetőségnek ebben a térségben. Dóra Ottó MSZP-s polgármester pedig azt mondta, hogy az elmúlt hetekben többször is tárgyaltak a jelentősebb munkaadókkal, akik azt jelezték, hogy 200-300 embert foglalkoztatnának.

Salgótarjánban 2013-ban szűnt meg a felsőoktatás, ekkor zárt be a Budapesti Gazdasági Főiskola itteni intézete. Ezután kezdődtek el az egyeztetések egy új képzés elindításáról, melynek helyszíne a BGF hajdani épülete lesz.