Sajtónyilatkozat közben lőtték agyon a kurd emberi jogi ügyvédet

Fotó: ANADOLU AGENCY / Ahmet Kaplan

-

Tahir Elcit és két rendőrt szombaton lőtték le Törökországban, feltehetően ugyanazok a fegyveresek. A vasárnapi temetésen több ezer ember vett részt. Elci a helyi ügyvédi kamara elnöke is volt, aki ellen vádat emeltek a terrorizmus népszerűsítése miatt, mivel megvédte a betiltott kurd PKK-t.


Tahir Elcit a főként kurdok lakta Diyarbakirban lőtték fejbe szombaton, miközben éppen újságíróknak nyilatkozott. Néhány héttel korábban azt mondta a televízióban, hogy a szeparatista Kurd Munkáspárt, a PKK nem terrorista szervezet, ahogy azt a török kormány állítja, ezért a terrorizmus népszerűsítésével vádolták meg, ami miatt akár hét év börtönbüntetést is kaphatott volna.

A rendfenntartók beavatkoztak, de két rendőrt is megöltek, feltehetően ugyanazok a fegyveresek. Ahmet Davutoğlu török miniszterelnök legalábbis azt mondta vasárnap, hogy az ügyvéd mellett talált fegyver ugyanaz, mint amelyet a rendőrök ellen is használtak.

A történtekről két videó is előkerült. A rendőrségén az látszik, ahogy a két rendőrt lelövik egy taxiból. A másikon civil ruhás rendőrök lőnek két férfire, akik abból az irányból futnak, amerre feltehetően Elci tartózkodott.

Törökországban több száz ember halt meg, amióta júliusban véget ért a tűzszünet a PKK és a kormány között, de a konfliktusnak 1984 óta már több mint 40 000 halálos áldozata van.