Sajnálkozhat a rendőrség, amiért zaklatta a melegeket

Fotó: VS.hu/Kozma Zsuzsi

-

A Fővárosi Ítélőtábla jogerős határozata szerint a hatóság szexuális irányultság alapján diszkriminált és zaklatott, amikor a közlekedés ellehetetlenülésére hivatkozva akarta tiltani két évvel ezelőtt a Pride-ot. A Budapesti Rendőr-főkapitányságnak magánlevélben kell kifejeznie sajnálatát.


Az ítéletről beszámoló Háttér Társaság és Magyar Helsinki Bizottság közleménye felidézi: a BRFK a közlekedés ellehetetlenítése miatt tiltotta meg három évvel ezelőtt a Meleg Méltóság Menetének megtartását. Ezt a tiltást aztán a bíróság hatályon kívül helyezte, a BRFK egy évvel később mégis újra próbálkozott a tiltással, hasonló indoklással. „Ráadásul a két esemény között a BRFK több olyan rendezvény megtartását tudomásul vette az 1000 körüli résztvevőre tervezett Budapest Pride-éval nagyjából azonos útvonalra, amelyen lényegesen többen vették részt, így például a 2012. januári békemenetet, amelyen több mint százezren vonultak fel, ám a rendőrség szerint ez nem okozott olyan forgalmi problémát, mint az LMBTQ emberek éves demonstrációja” – olvasható a közleményben.

A BRFK ellen a Háttér Társaság a Melegekért és egy magánszemély indított pert, első fokon a Fővárosi Törvényszék pedig idén januárban megállapította, hogy a BRFK hátrányosan megkülönböztette őket. A bíróság továbbá azt is megállapította, hogy a BRFK zaklatást követett el, „ami azt jelenti, hogy a BRFK döntése hozzájárult a felperesek számára megalázó, ellenséges, megfélemlítő környezet kialakulásához, illetve megerősödéséhez a szexuális irányultságukkal összefüggésben.” A BRFK fellebbezett a döntés ellen.
Jogerős döntésében a Fővárosi Ítélőtábla megállapította, hogy a magánszemély nem volt jogosult pert indítani, a Háttér Társaság viszont igen. A BRFK-nak így magánlevélben kell kifejeznie sajnálkozását a jogsértés miatt.