Sajátos szankciót tervez Oroszország a Nyugattal szemben

Fotó: NASA / NASA

-

Putyin zsarol: ha további szankciók sújtják Oroszországot, akkor lekapcsolják az amerikaiakat a Nemzetközi Űrállomásról. Nálad a labda, Barack!


Az oroszok visszautasították az USA azon kérelmét, hogy használhassák 2020 után is a Nemzetközi Űrállomást (ISS) – írta a Financial Times. Az indok nagyon egyszerű: Putyinéknak nem tetszik, hogy a Krím annektálására az USA Oroszországot sújtó kereskedelmi szankciókkal reagált. Hasonlóan kínos az a fenyegetés, hogy az amerikaiak a jövőben nem vásárolhatnak orosz rakétákat a katonai műholdjaik felbocsátására. A Nemzetközi Űrállomás ugyan amerikai és orosz legénység üzemelteti, viszont az űrsiklók 2011-es nyugdíjba küldése óta csak az oroszoknak vannak az űrállomás elérésére képes eszközeik. A NASA a világ legdrágább, 60 millió dolláros buszjegyét veszi meg minden egyes asztronautájának.


Dmitrij Rogozin, orosz miniszterelnök-helyettes

„Az [ISS] orosz része tud az amerikaitól függetlenül működni. Az amerikai viszont nem.”

A két országnak 2020-ig érvényes szerződése van a Nemzetközi Űrállomás használatára. Az amerikaiak azt remélték, hogy a szerződést sikerült 2024-ig meghosszabbítani. A jelenlegi helyzettel a Financial Times szerint Kína jár igazán jól, aki 2020-ra tervezi üzembe helyezni a saját űrállomását. Az ázsiai ország az Egyesült Államokkal való szembenállása miatt szorult ki az ISS-ről. Oroszország nem fogja hátráltatni az amerikai űrhajósok munkáját – mondta az egész döntéscsomagot bejelentő miniszterelnök-helyettes, Dimitrij Rogozin. Amerikát azonban nem tartják megbízható technológiai partnernek, ezért más országokkal keresik az együttműködést. Hogy az ijesztgetést teljessé tegye, Rogozin kilátásba helyezte 11 oroszországi földi GPS-állomás kikapcsolását, amennyiben az Egyesült Államok nem engedi meg 11 Glonassz (a GPS-hez hasonló orosz rendszer) állomás létesítését a területén. Az állomások lekapcsolásával a GPS rendszer pontatlanabbá válna – gondoljunk bele: egy, a maláj gépéhez hasonló esetben még kisebb lenne az eltűnt gép megtalálásának esélye!Úgy kezdődött, hogy visszaütött

Amerikát nem érhette teljesen váratlanul a meglepetéscsomag. Washington múlt hónapban korlátozta az oroszoknak eladható technológiák körét, jelezvén, hogy nem ért egyet az ország ukrajnai ténykedésével. A listáról lekerült az összes katonai felhasználású eszköz. Emellett jelezték, hogy megfontolják az energetikai ipart érintő technológiák exporttilalmát is. Az oroszok olyan területen vágtak vissza, ahol nagyon kényelmesen érzik magukat. A NASA jelenleg nem rendelkezik többszöri próbán átesett, megbízható űrjárművel. A SpaceX magán űrcég által kifejlesztett Dragon űrhajó ugyan három teherszállító misszót már végrehajtott, embert azonban még nem szállított a Nemzetközi Űrállomásra.

A Dragon űrhajó az ISS-hez dokkolva