Sajátjai ráncigálják Orbán bajuszát

Fotó: MTI/MTVA / Kovács Tamás

-

Urizálnak, nagyképűek, gecik, egymást fúrják, lehetetlenül szűk nadrágot hordanak. December óta alig telik el úgy egy hét, hogy ne záporoznának ilyen minősítések a Fidesz vezetőire. A legjobban húsba vágó kritikákat nem az ellenzéktől kapják, hanem egykori legszorosabb szövetségeseiktől. Nézze meg idővonalunkon, ki kit küldött már el melegebb éghajlatra.A Fidesz nem tud kikecmeregni a válságból. Ennek legnyilvánvalóbb jele, hogy a pártvezetést már olyan politikusok, újságírók is bírálják a nyilvánosság előtt, akik hosszú évekig Orbán Viktor leghűségesebb híveinek számítottak.

Az elégedetlenség összefügg azzal, hogy a Fidesz ősz óta a szavazótáborának harmadát elveszítette. A támogatók jelentős része a kitiltási botrányt követően hagyta ott a kormánypártot. A washingtoni korrupciós vád valóssággá is vált azzal, hogy egyre több vezető fideszes keveredett vagyonosodási botrányba. A Fideszben elsőként Pokorni Zoltán mondta ki, hogy néhány kormánypárti politikus urizáló életmódja irritálja a szavazókat.

Orbán Viktor megvédte Habony Árpádot, Rogán Antalt, Szijjártó Péter, Lázár Jánost, akikre a kritikák irányultak. A kormányfő Angela Merkel német kancellár budapesti látogatásával, a keményen dolgozó kisemberekre építő programmal próbált kitörni a gödörből. A tervet a Simicska Lajossal vívott háború, illetve a két elveszített időközi parlamenti választás keresztülhúzta.

A vasárnapi tapolcai kudarc után Bencsik András és Borókai Gábor is keményen nekiment a Fidesznek. Igaz, nevük elhallgatását kérve, de a frakció tagjai is hosszan panaszkodtak a pártvezetőkre jellemző arrogancia, nagyképűség és az urizálás miatt.