Saját üzlettársától bérelte Habony a Szépművészetit

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

A miniszterelnöki főtanácsadó ingyen kapta a múzeumot, de a bérbeadás amúgy remek üzlet.


Habony Árpád két korábbi cégének, a CCC + Bognernek és a Museumsystemsnek is tulajdonosa volt az a Rostás Zoltán, aki később a Szépművészeti Múzeum termeit kiadó cégekben fontos tisztséget töltött be – írja a 444.hu. Rostás felügyelőbizottsági tagja volt a Szépművészeti Múzeum Szolgáltató Kht-nak, majd létrehozása után a Kultúra 2008 Nonprofit Kft-nek. Ennek a cégnek szervezte ki a Baán László vezette múzeum termeinek bérbeadását.

Ez jó lépésnek bizonyult, mivel – a Habonynak nyújtott ingyenes szolgáltatáson kívül – jövedelmező vállalkozás: a cég árbevétele 2014-ben már meghaladta a félmilliárd forintot, ügyfelei között vannak állami intézmények is. Volt azonban egy másik szempont is, ami kedvezőbbé tette ezt a formát – emeli ki az internetes lap. A kft. így kikerült az államháztartási törvény hatálya alól, nem ellenőrzi sem az Állami Számvevőszék, sem a múzeumot fenntartó minisztérium, jelenleg az Emmi. Kizárólag a Szépművészeti Múzeum Pártoló Alapítványnak tartozik elszámolással, amelynek az elnöke Baán László, és tagjai között van Cselovszki Zoltán, aki már a kétezres évek elején is együttműködött Habonnyal.

A 444.hu azt is megjegyzi: a miniszterelnöki főtanácsadó az elhíresült „vitrines” interjú után először a CCC + Bogner ügyvezetőjeként beszélt egy konferencián az olimpiáról. Cége ugyanis alvállalkozóként vett részt az akkori megvalósíthatósági tanulmány elkészítésében.