Saját szilvapálinkát villant a szerb államfő

Forrás: MTI / Marjai János

-

Maga főzte pálinkát dob piacra Tomislav Nikolic szerb köztársasági elnök. Már az egyedi pálinkásüvegeket is elkészíttette, tízezer darabot rendelt.


A Blic című szerb napilap értesülése szerint a saját főzéséből származó szerb szilvapálinkához, az úgynevezett sljivovicához Tomislav Nikolic eddig 10 ezer egyedi tervezésű üveget rendelt. A különleges pálinkásüveg nyaka alatt egy rombuszba helyezett T-betű látható, ami az elnök nevére, illetve a róla elnevezett pálinkára (tomovacsa) utal. A domborműves üveg közepén a sajkacsának nevezett közismert szerb fejfedő látható.

Az üvegek elkészítését titok övezte, a Közép-Szerbiában található paracini üveggyár dolgozói nem tudták, kinek készül a T-betűs üveg. Az gyanút keltett bennük, hogy az elkészítés két napja alatt nem vihették be a gyárcsarnokba a mobiltelefonjaikat, nehogy lefényképezzék a különleges üvegeket.Pálinkakedvelő vezetők: Orbán Viktor, Tomislav Nikolic


A szerb elnök közismerten büszke saját főzésű pálinkájára, hivatalba lépése óta a tomovacsát gyakran szolgálják fel az elnöki hivatal fogadásain, de a külföldi vendégeknek is ebből szokott ajándékozni Nikolic.


A Szerbiát sújtó tavalyi hatalmas árvizek idején a sajtó éppen azért bírálta az elnököt, mert ahelyett, hogy az árvíz sújtotta területekre látogatott volna, állítólag éppen pálinkát főzött.