Saját pénzt akar Barcelona

Fotó: Getty Images / David Ramos

-

A polgármester szerint élénkítené a gazdaságot a csak helyben elkölthető pénz.


Helyi pénz bevezetését tervezi Barcelona, és a város három kerületében kísérleti programot indít 2017-ben. Ada Colau polgármester a 2015-ös választási programjában ígérte meg a helyi fizetőeszköz megteremtését, amely szerinte előnyös lenne a város gazdaságának. A kísérleti programban a kis- és középvállalkozásként működő kereskedelmi cégek és sportszervezetek vennének részt. Ezek a különböző önkormányzati támogatásokat helyi pénzben kapnák, ahogy a közigazgatásban dolgozó tisztviselők is a fizetésük 30 százalékát.

Egyelőre nem tudni, hogy a barcelonai helyi pénzt miként fogják hívni, ahogy azt sem, hogy virtuális vagy valóságos készpénz lesz-e. A kísérleti programot két évre tervezik, sikere esetén 2019-től általánosan is bevezetnék a városban. A spanyol nemzeti bank, a Banco de Espana korábban a helyi pénzek bevezetése ellen érvelt, és azokat nemkívánatosnak minősítette a szabályozás és a felügyelet hiányára hivatkozva.

Barcelona polgármestere a helyi fizetőeszköz bevezetésétől a helyi gazdaság fejlődését reméli, mivel ez a pénz helyben marad, hiszen csak a városban költhető el.