Saját pártja támadja Trumpot

Fotó: Getty Images / Mark Wallheiser

-

Ötven republikánus veterán szerint Trump elnöksége aláásná az Egyesült Államok erkölcsi tekintélyét.


Donald Trump elnöksége kockázatot jelentene az amerikai nemzetbiztonságra – tette közzé ötven volt republikánus tisztségviselő nyílt levélben a The New York Times-ban, hétfő délután, a lap internetes oldalán.

Az aláírók, a republikánusok külpolitikai és nemzetbiztonsági szakértői – köztük George W. Bush kormányzatának néhány tagja – azt állítják, hogy Trumpnak


hiányzik a karaktere, az értékrendje és a tapasztalata

ahhoz, hogy elnök legyen, megválasztása szerintük kockázatot jelentene az Egyesült Államok jólétére és nemzetbiztonságára. Aláásná az Államok erkölcsi tekintélyét, és megkérdőjelezné az alkotmányba vetett hitet is. A párt elnökjelöltje nem érti az ország nemzeti érdekeit, összetett diplomáciai kihívásait, nélkülözhetetlen szövetségesi rendszerét és demokratikus értékrendjét, amire az amerikai politikának épülnie kell.

Kifogásolják, hogy Trump érdeklődést sem mutatott arra, hogy elsajátítsa a tudnivalókat. Azt írják, annak ellenére, hogy sok amerikainak kétsége van Hillary Clintont-nal szemben, ahogyan közülük is sokuknak, egyikük sem szavaz majd a republikánus elnökjelöltre.

A nyílt levél jelzi a Republikánus Párton belüli, elsősorban a nemzetbiztonsággal foglalkozó szakemberek körében meglévő változatlan megosztottságot.


Márciusban még nem adták nevüket a nyílt levélhez

Az aláírók között olyan ismert személyiségek vannak, mint

  • Michael Hayden – korábban a CIA (Központi Hírszerző Ügynökség) és az NSA (Nemzetbiztonsági Ügynökség) igazgatója volt
  • John Negroponte – hírszerzési igazgató volt, majd 2007-ben helyettes külügyminiszter
  • Robert Zoellick – a Világbank volt elnöke
  • Tom Ridge és Michael Chertoff – két korábbi republikánus belbiztonsági miniszter
  • Eric Edelman, Dick Cheney alelnök nemzetbiztonsági tanácsadója
  • Robert Blackwill és James Jeffrey – George W. Bush elnök Nemzetbiztonsági Tanácsának két stratégája

Ugyanakkor hiányoznak közülük tekintélyes, első vonalbeli republikánus politikusok, az elmúlt évek legbefolyásosabb külügyminiszterei. Így például Henry Kissinger, George Shultz, James Baker, Colin Powell és Condoleezza Rice sem írta alá a nyílt levelet.

Az aláírók közül jó néhányan márciusban még nem adták nevüket egy hasonló tartalmú levélhez, ám a The New York Times szerint akkor változtattak álláspontjukon, amikor Donald Trump arra buzdította az oroszokat, hogy törjék fel Hillary Clinton elektronikus levelezését.


Trump többször hangoztatta a kampányban, hogy szinte minden területen véget akar vetni a republikánusok eddigi külpolitikai irányvonalának. Az aláírók közül sokan aktívan részt vettek az iraki háború tervének kidolgozásában, majd a háború után kialakult helyzet menedzselésében. Az iraki háborút Donald Trump katasztrofálisnak minősíti.