Saját pártja is felelősségre vonja az elítélt fideszest

Forrás: bpxv.hu

-

A Fideszen belül is következményei lesznek annak, hogy első fokon okirat-hamisítás miatt elítélték a párt egyik XV. kerületi önkormányzati képviselőjét. A Fidesz regionális igazgatója lapunknak azt mondta: a pártnak nem tesz jót az ügy.


Érthetően nem örül a Fidesz annak, hogy a bíróság kedden okirat-hamisítás miatt elítélte a párt XV. kerületi önkormányzati képviselőjét Bitvai Nándort. Az ügy azért is kellemtelen, mert Bitvai hosszú évekig a jobbkeze volt László Tamás jelenlegi fideszes parlamenti képviselőnek. László az előző ciklusban XV. kerületi polgármester volt, Bitvai alpolgármesterként dolgozott mellette. A büntetőperben múlt héten a bíróság tanúként hallgatta ki Lászlót Tamást.

Az ügy nem tesz jót a Fidesznek - mondta a VS.hu-nak Pesti Imre, a párt budapesti regionális igazgatója. A politikus szerint az ügynek következménye is lesz az érintettre nézve. Erről Pesti egyelőre nem akart részleteket elárulni. Hozzátette: a bírósági ítélet nem azt mondta ki, hogy Bitvai okiratot hamisított, hanem azt, hogy hamis bizonylatokkal úgy vett fel pénzt, hogy tudta, azokon hamis szignók szerepelnek. Pesti emlékezett arra is, hogy a felvett pénzek elszámolásával nem volt probléma.

Kiváncsiak voltunk arra, hogy Lászlót érheti-e bármilyen retorzió a kormánypárti frakció részéről az ügy miatt. A Fidesz sajtóosztálya kérdésünkre ezt írta:


László Tamást az ügyben tanúként hallgatta meg a bíróság, fel sem merült, hogy érintett lenne a kérdésben. Nem a tanúkat, hanem az elkövetőket szokás büntetni, az pedig a bíróság feladata.

Belháború Pesten

A Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróságon zajló büntetőper összefüggött a XV. kerületi Fideszben zajló belháborúval, amely oda vezetett, hogy a pártvezetés áprilisban feloszlatta a helyi szervezetet. László Tamás parlamenti képviselő, volt polgármester, illetve az egykori alpolgármestere, Vizér Klára nevével fémjelzett táborok között évek óta dúl a konfliktus. A tavasszal feloszlatott alapszervezet Pesti Imre irányításával alakul újra.

A bírósági tárgyaláson (erről szóló cikkeinket itt és itt tudja elolvasni) az derült ki, hogy a konfliktus egyik terepének a helyi Fidesz tevékenységét segítő Közbizalom Közhasznú Egyesület számított. Az egyesület több tagja a Fidesz XV. kerületi önkormányzati képviselőiből került ki, az elnöke pedig Bitvai Nándor volt. A szervezetnek többek között László Tamás is tagja volt.

Az egyesült több fideszes tagja 2012-ben számon kérte Bitvain, milyen alapon vett fel különféle összegeket az egyesület bankszámlájáról a tudomásuk nélkül. A pénzfelvételhez két aláírás kellett, így kiderült az is, hogy a bizonylatokon a Bitvai neve melletti aláírások hamisak. A hamis bizonylatokkal milliós nagyságrendben jutottak pénzhez, amelyekből kerületi rendezvényeket finanszíroztak. Az aláírásokra az ügyészség is felfigyelt, hivatalból eljárást indított.

Bitvai a per során azt állította, hogy a Fideszen belüli politikai ellenfelei csapdába csalták, és vélhetően ők hamisították meg a banki bizonylatokat. A bíró ezt kétségbe vonta, és nem tartotta valószínűnek, hogy a 2010-es választási kampány közepén belső ellenzék szerveződött volna a helyi Fideszben Bitvai és László ellen. Ennek érdekében pedig hamis tanúvallomásokat is tettek volna Bitvai ellen a bíróság előtt. A bíróság kizárta azt is, hogy a hamis bizonylatokkal felvett pénzeket burkolt pártfinanszírozásra fordították volna.

Az első fokon eljáró bíróság Bitvait egy évre próbára bocsátotta. Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet. Bitvainak csütörtökig kell eldöntenie, kíván-e fellebbezni.