Saját magát lőtte le a Jobboldali Szektor nyugat-ukrajnai vezetője

Fotó: Europress/AFP/Genya Savilov / Europress/AFP/Genya Savilov

-

Saját magát lőtte le véletlenül Olekszandr Muzicsko, a radikális nacionalista Jobboldali Szektor (PSZ) nyugat-ukrajnai vezetője múlt kedden, miközben menekülni próbált a rendőrök elől. Legalábbis az ukrán belügyminisztérium belső vizsgálata szerint, amelynek eredményét szerdán tették közzé.


A történtek során a hatóságok jogszerűen jártak el, nem sértették meg a szolgálat szabályzatot, és semmilyen egyéb jogszabályt - állítja a jelentés. A vizsgálatot végző bizottság javasolta a belső nyomozás lezárását és ezzel párhuzamosan azt is, hogy minősítsék megbízhatatlannak a vizsgálat megindításához vezető információkat. A belügyminisztérium egy korábbi közlése szerint a boncolás során Muzicsko saját fegyverének lövedékét találták meg a holttestben. Eszerint a Jobboldali Szektor vezetőjét öt találat érte. Két lövedék, amit rendőrségi szolgálati fegyverből adtak le, a lábát találta el. Három lövés viszont saját fegyveréből érte, miközben a kommandósok megpróbálták leszorítani. Ezekből kettő zsírszövetet ért, és áthatolt a testén, a harmadik viszont szíven találta. Közben az ukrán parlamentben is bizottság alakult Muzicsko halálának tisztázására. A testület azt javasolta, ideiglenesen függesszék fel Arszen Avakov belügyminisztert hivatalából, hogy ne tudja befolyásolni a vizsgálat menetét. A minisztert azonban egyelőre nem függesztették fel. Avakov és a Jobboldali Szektor különben sem szereti egymást: a miniszter előzőleg bűnözőknek nevezte a PSZ tagjait, mire ők Avakov lemondását követelték.


Problémás figura

Olekszandr Muzicsko - ismertebb, vagyis az általa használt álnevén Szasko Bilij - múlt hét kedden vesztette életét, amikor a rendőrség kommandósai őrizetbe akarták venni a nyugat-ukrajnai Rivne közelében. A hivatalos tájékoztatás szerint a PSZ-vezető ellenállást tanúsított, és menekülés közben érte őt halálos lövés. Mint megírtuk, két gépkocsi elvágta a férfi autójának útját, majd a támadók saját autójukba tuszkolták a férfit. Olesz Donij parlamenti képviselő azt mondta, hogy a férfit később kidobták az autóból: kezét hátrabilincselték, és két lövést adtak le szíve tájékára. Más források arról tudósítottak, hogy a férfit fejbe lőtték. Olekszandr Muzicsko a Viktor Janukovics államfő megbuktatásában tevékeny szerepet vállaló Jobboldali Szektor nyugat-ukrajnai „koordinátora” volt, és Szasko Bilijként ismerték Ukrajnában. Botrányos jelenetei miatt vált hírhedtté. Egyszer fegyverrel, terepszínű ruhában jelent meg és tartott szónoklatot a rivnei megyei önkormányzat elnökségének ülésén, máskor pedig megütött egy rivnei ügyészt, azt vetve a szemére, hogy rosszul nyomoz egy meggyilkolt nő ügyében. A férfi botrányos és félelemet keltő megnyilvánulásaival előszeretettel foglalkozott az orosz média, rajta mutatva be, hogy milyenek az ukrán radikálisok. Az orosz hatóságok nemzetközi körözést adtak ki Muzicsko és a PSZ más vezetői ellen a csecsenföldi háborúban való részvételük miatt. Muzicskót azzal vádolták, hogy több mint húsz orosz katonát ölt meg Észak-Kaukázusban. Muzicsko korábban az első csecsenföldi elnök, Dzsohar Dudajev személyi testőre volt.

Problémás szervezet

A Jobboldali Szektor lefegyverzéséről kedden döntött az ukrán parlament kedden, miután a PSZ egyik tagja lövöldözésbe keveredett a Majdan Önvédelem tagjaival. Mindkét félkatonai csoport részt vett Kijevben a Janukovicsot megbuktató demonstrációkon, számos alkalommal összecsaptak a rendőrökkel. A Jobboldali Szektor a tüntetések lezárulta után is hallatott magáról. Kárpátaljai szervezetéből például többen is kiléptek, mert a tagok egy része nem tudott azonosulni a szélsőséges cselekedetekkel. Az Oroszországgal kialakult konfliktusban a PSZ azt szorgalmazta, hogy nyissák meg a fegyverraktárakat az önvédelmi csapatok számára. Egy alkalommal kilátásba helyezték a gáz- és olajvezetékek felrobbantását, ha nagyon elmérgedesik az ukrán-orosz viszony. A Jobboldali Szektor elképzelései szerint párttá alakul, és indulna a választáson is.