Saját maga számára is titkosított a WhatsApp

-

Az üzenetküldő alkalmazásban már nemcsak a szöveges üzenetekre, de a telefonhívásokra, fényképekre és videofelvételekre is vonatkozik a titkosítás. Az üzeneteket így csak az olvashatja, akinek szánták, még a WhatsApp sem fér hozzá.


A Facebook tulajdonában lévő WhatsApp egy keddi blogbejegyzésében tette közzé az intézkedést. Eszerint a két végpont között az üzenet nem lehallgatható és nem visszafejthető.


Senki sem láthat bele az üzenetekbe. A kiberbűnöző sem. A hackerek sem. Az elnyomó rezsimek sem. Sőt, mi sem

– közölték.

A lépéssel az alkalmazást üzemeltető cég „eldobta magától a kulcsot”, megfosztva saját magát attól, hogy esetleg fel tudja törni a felhasználók adatforgalmát. Az adatok megmaradnak a telefonon, de nem lehet majd az üzemeltetőtől követelni azokat, vagyis a WhatsAppon nem lehet majd számon kérni olyan információt, amellyel nem rendelkezik – utalt erre korábban az üzenetküldő szolgáltató egy szóvivője.

A döntés előzménye, hogy egy február közepén hozott amerikai bírósági döntés arra utasította az Apple-t, hogy egy különleges alkalmazással segítse hozzá a nyomozókat a tavaly San Bernardinóban történt terrortámadás egyik elkövetőjének az iPhone-ján tárolt adatok eléréséhez. Az Apple február végén a döntés visszavonását kérte a bíróságtól, azzal érvelve, hogy mivel a kormányzat olyan szoftver kifejlesztését kérte, amelyet később más mobiltelefonoknál is alkalmazhatnak, a lépés jogi precedenst teremtene, mert veszélybe sodorná több száz millió iPhone-felhasználó adatainak biztonságát. A kérést a Facebook is támogatta.

Március végén azonban az FBI-nak az informatikai óriáscég segítsége nélkül sikerült feltörnie a lövöldöző telefonját, ezért a minisztérium visszavonta a keresetét.