Saját kisöccsét is besorozta a párizsi merényletek kitervelője

Fotó: MTI/AP/Militant / Uncredited

-

Abdelhamid Abaaoud olyan rettegett akar lenni, mint Oszama bin Laden. Jó úton halad, hogy megvalósítsa szörnyű álmát.


A marokkói származású, Belgiumban felnőtt Abaaoudot azzal gyanúsítják, hogy több európai merénylet kitervelésében is részt vett mint az Iszlám Állam terroristája. A belga rendőrség szerint köze volt például a francia Thalys szuperexpresszen történt augusztusi késes támadáshoz, valamint egy Verviers-ben tervezett terrorista akcióhoz, amely csak azért hiúsult meg, mert a rendőrök két merénylőt is lelőttek – mindketten Abaaoud barátai voltak. A férfi látszólag könnyen túlteszi magát azon, ha társait lelövik mellőle – ilyenkor mindig mártírnak nevezi őket.

A 27 éves Abaaoud – akit az iszlám terror világában Abu Umar al-Beljiki néven ismernek – évek óta toboroz dzsihadistákat, akkora elánnal, hogy 2014 januárjában saját, 13 éves öccsét is beszervezte – az öccsét el is keresztelte a média a világ legfiatalabb dzsihadistájának. A kisfiú elragadása miatt emberrablással is vádolják, míg egy belga bíróság már korábban 20 évre ítélte a férfit.

A New York Times megszólaltatta a terrorista nővérét, aki azt mondta, imádkoznak azért, hogy Abdelhamid haljon már meg végre.Abaaoud akkora sztár a világ őrültebb felén, hogy interjút is adott az Iszlám Állam Dabiq című lapjában. Abban azzal kérkedett, hogy egy rendőri ellenőrzést is megúszott, mert nem ismerték fel, így – miközben neve és fotója alapján körözték – nyugodtan tervezgethette a soron következő merényleteket Amerika, Franciaország, Kanada, Ausztrália, Németország és Belgium ellen.

Arról is beszélt, hogy régóta keresték a lehetőséget, hogy bejussanak Európába, végül Belgiumban találtak rést, így fel tudtak halmozni fegyvereket és ki tudtak alakítani menedékházakat.

Úgy tűnik, a belga–marokkói terroristának ennyi lehetősége volt, hogy hírneve megközelítse Oszama bin Ladenét, mert szerda hajnalban a francia rendőrség különleges egységei rajtaütöttek egy észak-párizsi lakáson, ahol – a sajtóhírek szerint – Abaaoud elbarikádozta magát. Igaz, hivatalos megerősítés nincs, hogy róla van szó.

A párizsi terrortámadásról ide kattintva találja meg összes eddigi cikkünket.


Videó a rajtütésről