Saját irodájában lőtték fejbe a fiatal tv-producert Líbiában

-

A producer cége helyi adóknak készített több felvételt a hadsereg és iszlamista milíciák bengázi összecsapásairól.


Mufta al-Katráni producert a barátai találták meg holtan, irodájában, a székében ülve - mondta a belügyminisztérium meg nem nevezett tisztségviselője az AFP-nek. Az ügyben nyomozás indult. Egy szintén meg nem nevezett forrás arról beszélt, a gyilkosság idején az iroda szomszédságában lévő helyiségekben senki nem tapasztalt semmi gyanúsat. A fegyvert nem találták meg sem az irodában, sem annak környékén.


Ez az első ilyen merénylet azóta, hogy Halifa Haftár nyugalmazott tábornok, a líbiai hadsereg több egységével tavaly májusban hadjáratot indított a Bengázi egy részét ellenőrzésük alatt tartó iszlamista milíciák ellen. A nemzetközileg elismert líbiai parlament március elején kinevezte Haftárt a hadsereg főparancsnokává. A tábornok március közepén kijelentette, hogy egy hónapon belül teljesen beveszi Bengázit.


Líbiában jelenleg két kormány és két parlament működik. A nemzetközi közösség által elismert miniszterelnök, Abdalláh asz-Száni arra kényszerült, hogy az ország keleti részén egy csonka államot irányítson, amióta a Fadzsr Líbia (Líbia Hajnala) iszlamista fegyveres szövetség tavaly augusztusban elfoglalta Tripolit, és önhatalmúlag kormányt alakított a fővárosban.