Saját hívószámon érhető el Koszovó

Fotó: Kummer János

-

A +383 nemzetközi előhívó csütörtök óta él.


A pristinai kormány a 8 éve kikiáltott függetlenség óta a legfontosabb eseménynek tartja, hogy Koszovó saját hívószámot kapott. Csütörtökig ugyanis a koszovói vezetékes telefonokat a +381 – a Szerbiához tartozó – nemzetközi előhívóval lehetett tárcsázni. Koszovó azonban 2008 februárjában egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, és bár ezt Szerbia semmisnek tekinti, az EU közvetítésével tárgyalásokat tartanak az úgynevezett technikai kérdésekről.

A tárgyalássorozat egyik eredménye lett az új szám bevezetése. Koszovó szerint ez az ország függetlenségének egyik újabb bizonyítéka, míg Marko Djuric, a szerb kormány Koszovó-ügyi megbízottja szerint a +383-as Szerbia tulajdona volt, a Nemzetközi Távközlési Egyesület pedig nem Koszovónak mint országnak, hanem mint „földrajzi térségnek” adta a hívószámot.


Drága bérelni

A koszovói mobiltelefonokat továbbra is a monacói (+377) vagy a szlovén (+386) nemzetközi előhívókkal lehet elérni. A koszovói kormány szerint 1999 óta – a területen akkor kezdődött az ENSZ-igazgatás – 200 millió eurót fizettek azért, hogy más országok nemzetközi hívószámait használják.

Cserébe azért, hogy beleegyezett Koszovó nemzetközi hívószámának bevezetésébe, a szerbiai Telekom koszovói leányvállalata működtetheti hosszú távon a vezetékestelefon-hálózatot Koszovóban, illetve egy ideiglenes – két évre szóló – megbízást kap egy koszovói mobilszolgáltató fenntartására is.

Koszovó függetlenségét Szerbián kívül Oroszország, Kína és öt európai uniós tagállam (Szlovákia, Románia, Spanyolország, Görögország és Ciprus) sem ismeri el. A terület tagja lett néhány nemzetközi szervezetnek, ám arra kevés az esély, hogy belátható időn belül felveszik az ENSZ-be.