Saját határátkelőket alakítanak ki az oroszok Krímben

Fotó: Europress/AFP/Valery Melnikov / Europress/AFP/Valery Melnikov

-

Újabb ukrán határőrposztot foglaltak el orosz katonák, eközben Szevasztopolban egymásnak estek a Moszkva-párti és a Kijev-párti tüntetők. A szakadár krími vezetés vasutat építene Oroszországba Ukrajna kikerülésével.


Egy harmincfős orosz alakulat helyi idő szerint reggel hat órakor kerített hatalmába egy krími határőrhelyet Csernomorszkoje faluban.  A Krímet a szárazfölddel összekötő Perekopi-földszorosban az orosz katonák egymás után alakítják ki saját határőrhelyeiket. A brit külügyminiszter a BBC műsorában úgy fogalmazott: orosz reguláris katonák tartózkodnak a Krímben, hiába állítja ennek ellenkezőjét Vlagyimir Putyin orosz elnök. William Hague szerint bár nincs azonosító jelzés a félszigetre bevonuló katonákon, „minden bizonyíték arra vall, hogy orosz katonákról van szó”. A külügyminiszter kizárta a külső katonai válaszlépés lehetőségét, de hozzátette: helytelen lenne azt gondolni, hogy „Oroszország bármilyen értelemben győzött volna”, és „idővel ki fog derülni, hogy Moszkva súlyosan elszámította magát” a krími katonai akcióval. Az interfax.ru hírportál eközben arról tudósított: a krími hatóságok a Krímet és Oroszországok közvetlenül összekötő vasútvonalakat akarják kiépíteni oly módon, hogy a sínek a Krím félszigetet a dél-oroszországi Krasznodari területtől elválasztó Kercsi-szoroson keresztül haladjanak, így azok a jövőben elkerülnék az ukrán területet. Az ukrán vezetés azonban egyértelművé tette, hogy nem nézi el az orosz terjeszkedést. Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő a Tarasz Sevcsenko költő születésének 200. évfordulójára Kijevben összegyűlt tömeg előtt kijelentette, hogy „egy talpalatnyi földet nem adnak át” Oroszországnak. Emlékeztetett: az Egyesült Államok és Nagy-Britannia garanciát vállalt Ukrajna területi épségéért, amikor 1994-ben ez a szovjet utódállam lemondott atomarzenáljáról. Kifejezte meggyőződését, hogy e két ország minden tőle telhetőt meg fog tenni az ország függetlenségének megőrzéséért. „A független Ukrajna történelmének egyik legnagyobb kihívása előtt állunk” – mondta a kormányfő.

Összecsapás a Szevasztopolban tüntetők között

Ezalatt Szevasztopolban összecsapások robbantak ki az oroszbarát és az új ukrán vezetéshez lojális tüntetők között. A BBC szerint a Moszkva-párti demonstrálók estek neki – egyes források szerint gumibotokkal – a Kijev-pártiaknak, akik az ukrán fővárosbeli eseményhez hasonlóan a Sevcsenko-évfordulót ünnepelték. A támadók között állítólag oroszpárti kozákok is voltak.